» Julens dofter

Julen, precis som allt annat, upplever man med alla sina sinnen, och dofterna tycker jag är dom härligaste. 
Ett enkelt sätt man själv kan skapa lite juldoft är genom hederliga apelsiner. 
och nejlikor, så klart. Vilken doft! Jag lät faktiskt nejlikorn stå kvar i en burk på bordet efteråt för att dom skulle få sprida lite juldoft.
 
 
Tack Erik för bilderna. Vill ni se mer av hans fotokonst, besök http://www.flickr.com/photos/92964343@N04/

» ischoklad

 
Jag har insett att tiden inte alls räcker till längre som den gjorde förr. Jag hinner inte julstöka som jag alltid gjort, jag hinner inte göra allt julgodis och jag hinner inte konstant tänka på julen. Det gör, en väldigt jullängtande människa som mig, ledsen att ine. Men hur ska man hinna med egentligen? Jag försöker tänka att med ett heltidsjobb som klassföreståndare för en årskurs tvåa (som man bara jobbat med i 2 månader), med ett engagemang i kyrkan 1-2 kvällar/dagar i veckan och med en familj att umgås med är det rätt bra att hinna det man hinner liksom. Men visst är det tråkigt att bloggen blir lidande, speciellt när man ser alla andra blogga så flitigt. 
 
Hur som helst, häromdagen gjorde vi här hemma årets första sats av ischoklad och Erik passade självklart på att ta lite kort :)
Det är ett enkelt, smidigt och snabbt julgodis som man ändå alltid vill ha med på julafton liksom :)
 
 
Och tydligen hade affären inte fått in några ischokladformas så vi fick använda knäckformar. Men det funkade det med :)
 
 
 

» Tunnbröd vört



Köpte det här igår och det var supergott! En underbar blandning av tunnbröd och vörtbröd :)

» Lucia

Hoppas ni alla får en trevlig pch underbar lucia! 



» Luccebullsbak

I förrgår var min systerdotter här och då passade vi på att baka årets första luccebullar. Jag älskar luccebullar, det går verkligen inte att fira jul utan det tycker jag. Speciellt när dom är sådär färska och supermjuka. 
 
Här är recepter vi använde oss av: 
300 gram margarin
1 liter mjölk
100 gram jäst
4 dl socker
1 msk vatten
ca 3 liter mjöl (1,8kg)
 
 
 
smält matfettet i en kastrull, häll över mjölken och värm till 37 grader. (ungefär fingervarmt)
Smula ner jästen i degbunken och rör ut med lite av degspadet. Häll över resten och tillsätt socker och stött saffran blandad med lite vatten.  
Tillsätt ungefär 2 ½ liter av mjölet  och arbeta in det till en smidig deg som lätt släpper bunken. Strö a 2 dl mjöl över degen och låt jäsa ca 1 timme.
 
 
Baka ut bröden till olika former och pensla dom med ägg och garnera med russin. Grädda i 250 grader i ca 8 minuter. 
 

 

Snacka om att det blev supergott! Glad andra advent på er :)

» Julkort

Brukar ni skicka julkort? Det gör jag. Jag älskar dels känslan att skicka iväg ett fint kort till någon man vet kommer uppskatta det, men också att få ett hem i brevlådan. Och igår var det dags att pyssla ihop dom :)





» Favoritmusten inköpt




» Saturnus päron glögg

Jag och Erik tog häromkvällen och smakade flaskan med päronglögg ifrån Saturnus som vi hade. Vi var båda rätt eniga redan innan i att vi trodde den var god, det lät rätt så syrligt och gott tyckte vi. 
Och det tyckte vi efteråt också.
Det var en rätt så "vanlig" glögg Smak som genomsyrade drickan, men man kände av päronsmaken i eftersmaken sen. Jag skulle gärna dricka den igen, tyvärr tog den ju slut så fort ;)
Men den får ett väldigt gott betyg av oss båda! Även om vi kanske skulle önskat oss lite mer päron smak i det hela :) 

» Bodyshops kalender lucka 1 och 2



Jag har ju de senaste åren haft body shops adventskalender hemma, men trodde verkligen inte det skulle bli av i år. Sen 1:a december stod den bara hemma hos mig, och jag får verkligen tacka för det, det är ren lycka.

De första två dagarna fick jag det här 


En shower gel med doft av honung och en aloe Vera doftande ansikts rengöring




» Tävling

Åh vilken rolig tävling! 
Jag är med och tävlar om te ifrån http://www.tefrossa.se via bloggen http://enplatsisolen.bloggplatsen.se . 
Gå in på bloggen och delta ni också, ni har lite tid kvar på er! :) 
 
 

» Årets julkalender

Så, nu har två dagar gått av årets julkalender gått och man har fått en liten smakbit av hur den kommer vara.
Vad tycker ni såhär långt?
Jag tycker om den, måste jag säga. Den har det där lite oskyldga och mysidga, och sen är ju faktiskt familjen hedenhös väldigt roliga tycker jag :D :) 
Det enda jag funderar lite på är hur dom kommer uppfinna julen. Alltså, i kalendern firar dom ju inte jul nu men hur kommer dom fira jul efter kalendern, så att säga, i slutet? Kommer det ha något med vår egentliga orsak till att fira julen att göra? Hm sånt grubblar jag på, men annars ser jag verkligen fram emot att få se mer av den :)
 

» Saffranscones

Igår när jag låg i sängen och funderade på vad jag skulle göra av min dag, dök plötsligt en tanke upp i mig so bara inte ville försvinna. 
Saffransscones.

Jag har faktistk aldrig bakat det, och jag hade saffran hemma, så jag körde igång. och gott blev det! Jag kommer abolut göra det igen. Det tråkiga är att det går år ett helt paket saffran, och det är ju lite dyrt, men om man vill unna sig något extra någon gång så. :)
 
Här är receptet jag gjorde efter. 
 
  1. Sätt ugnen på 250°C.
  2. Smält smöret. Stöt saffranet utanpå påsen med en mortelstöt. Blanda ner det och honungen eller sockret i matfettet och låt svalna.
  3. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt mjölken och matfettet och rör snabbt ihop degen.
  4. Klicka ut degen i 4 högar (för 16 st) på en plåt med bakplåtspapper. Strö på lite mjöl och klappa ut varje del till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Skåra varje kaka i 4 delar med en kniv
  5. Grädda mitt i ugnen 10- 12 minuter. Låt svalna på galler.
( och tack min älskade erik för bilden)