» Välkommen Jonah, den bästa julklappen!

Okej, det här är inte ett juligt inlägg alls, men jag hoppas ni har förståelse bara den här gången. För sånna nyheter kan jag inte hålla inne med. 


Välkommen till världen Jonah, världens bästa julklapp! Igår klockan 17:33 kom han.till världen och han är bara en liten gåva till oss full med kärlek.  Vi ligger nu alla 3 inne på bb och vilar upp oss, för att återkomma hem någon gång i helgen. :) 

» älskade hyacint - vad ska jag göra med dig?

Det finns flera olika typer av blommor som jag förknippar med jul, men Hyacinten är verkligen en favorit som jag inte kan vara utan vid jul. 
Jag har bara ett problem, och det är doften. Dem doftar underbart, och jag skulle vilja ha en hyacint i varje rum typ, men jag och hyacint doften har någon slags hat-kärlek.
Jag får nämnligen migrän utav den.
Och jag har förstått att det inte bara är jag, utan även min familj som kommer på besök klarar inte av den. Jag brukar ha en hyacint inne på toaletten för dit kan man ju stänga, men det är lite trist att bara ha den inlåst där inne. 
 
Någon mer som känner igen sig? Och möjlightvis har något bra tips på vad man kan göra? 
 
Och värre blir det ju när man hittar alla dessa underbara kort på pinterest som visar fantastiska sätt att dekorera med dem på. 
 
 
 
 
 
 
 
 

» Billigt och gott från Lidl

Jag måste säga att jag har en fantastisk man, för så fort han ser något juligt så vet han att det är något jag skulle uppskatta. Som för två dagar sedan, när han kom hem från Lidl och hade köpt två paket the till oss med julsmak!


Det ena heter "magic moments" och har smak av äpple och kanel. Det andra heter "winter dreams" och har smak av apelsin och kanel.

Vi är båda eniga om att "magic moments" var det vi gillade mest, det har verkligen en julig smak. Det andra smakar också jul, men har en lite för glöggig smak, om man får säga så. Det är gott, men det andra var godare :) 



» Äntligen allers!

Ikväll kom min ena syster med barn över på besök, och den hade med sig en underbar present till mig.
Jag hade personligen gett upp hoppet om den här tidningen, inte för att jag inte fått tag på den kan för att jag har haft väldigt svårt att köpa saker till mig själv nu den senaste tiden när det finns så mycket som behövs till bebisen.
Men nu fick jag den iallafall!
Det är min favorit bland jultidningarna och jag tycker alltid jag hittar mycket bra inspiration i den. 


Jag har inte hunnit kolla igenom tidningen helt, men vid första titten fastnade jag direkt för dessa morgonbröd som jag måste testa inom kort. Dem både såg ut som och verkade som något jag kommer gilla! 




» Längtar, Längtar inte...

Har sett att flera bloggar kört de här så tänkte jag skulle göra det också. :) 
 
- Jag läntar till...  Luciadagens morgon, sittandes med lussebullar och te framför tv:n och se luciatåget.
- Jag längtar till...  att få baka pepparkakor och känna doften sprida sig i lägenheten
- Jag längtar till...   Uppesittarkvällen, förväntan och att få slå in de sista julklapparna den 23:e.
- Jag längtar till...  Att bli insnöad av en snöstorm och få sitta med tända ljus och titta ut. 
- Jag längtar till...  julafton, med allt vad det innebär! 
- Jag längtar till...  att äta julbord, massvis med julbord. 
- Jag längtar till...  att få äta chokladkalendrar. 
- Jag läntar till...  att sitta uppe sent och spela spel med syskonen i mellandagarna. 
- Jag längtar till...  att få tjuväta godis från pepparkakshuset. 
 
 
 
- Jag längtar inte till... att det blir så kallt i sovrummet om nätterna.
- Jag längtar inte till...  Alla olyckor ute i halkan.
- Jag längtar inte till...  att julen tar slut. 
- Jag längtar inte till...  slasket. 
- Jag längtar inte till...  att städa upp dagen efter julafton. 
- Jag längtar inte till...  att känna så många som firar julen ensamma och ledsna. 
 
 

» Trailer för årets kalender

 
 
Jag har skrivit om det förut, men jag får lov att återkomma till det igen. Jag kan faktiskt inte alls förstå årets julkalender. På vilket sätt ska den kännas julig över huvud taget? Här har vi en trailer på kalendern, och ni får självklart avgöra själva vad ni tycker. Det är alltid roligt att få en liten sneakpeek på vad som kommer, men i det här fallet hade jag nästan kunnat vara utan, för det gjorde mig inte särskilt sugen på att se den.
Jag KOMMER se adventskalendern, eftersom det är så mysigt att kliva upp och äta lite pepparkakor och se på kalendern på mornarna. Och för att jag då har en bebis jag måste inviga i alla mina jultraditioner. Men jag hade önskat mig något annat.
 
För mig, ska en adventskalender följa själva julstöket, all förväntan och längtan. Man ska kunna känna igen sig lite i vad karaktärerna gör, med vad man själv gör. Det ska finnas snö, julklappar, julkrubbor, luciatåg, pepparkaksbak och roliga intriger däremellan. Det ska handla om både vänskap, äventyr, familjestök och vad själva julen ändå handlar om. Det ska vara en nedräkning till julafton.
Men jag släpper inte hoppet helt. Det kanske blir mycket bättre än jag tror. 

Vad tycker ni? Vad ska en kalender innehålla för att den ska passa er? :)  
 

» Första Sagoskatten JUL

 
 
I år släpper Rabén&Sjögren en antologi med en rad älskade julsagor, julsånger och annat smått och gott som dom tycker hör julen till. Många av inslagen är illustrerade av Catarina Krussval. 
 Boken innehåller också en cd med 12 jullåtar.
 
Jag blev så glad när den här boken trillade ner i brevlådan, och jag tycker att den håller en god klass. Den innehåller både klassiska julsagor som jag minns att jag läste när jag var liten, men även nyare julsagor som nog lite yngre barn kan relatera bra till. För egen del blev jag övverlycklig när jag såg att dom tagit med "Tomtegröt och Tulpaner" eftersom jag älskade dom gubbarna när jag var yngre. :) 
 
 
Något som också var lite roligt var de illustrerade julsångerna dom tagit med. Antingen fanns det som ett uppslag såhär som bilden nedan, eller målade i en serietecknarform som blev som en berättelse. 
 
 
 
Dom har också valt att ha med några sidor på slutet där de ger tips på bra jullekar och julpyssel. Väldigt roligt!
 
 
 
 
Man kan självklart köpa boken på flera ställen, men på bokus finns den för endast 119 kr. Jag har inte hunnit provläsa den med mina syskonbarn än, men har ni barn eller känner barn som gillar att läsa tror jag det här kan vara en fin gåva :) 

» Smaktest: Te med smak av Mandel, Apelsin och Valnöt.

För en tid sedan fick jag ju hem flera olika tesmaker från http://www.tefrossa.se/ och igår kväll testade jag ännu ett som jag tänkte tipsa er om. 
 
 
Téet som jag smakade hette "Valnöt, Apelsin och Mandel" och finns på deras hemsida för 35 kr. 
På hemsidan står det följande om det:
 
"Svart te från Kina och Ceylon med smak av julkryddor, valnötter, apelsin och mandel. Dekorerat med apelsinskal, nejlikor, hibiskusblommor, mandelbitar och blåklint."
 

Doften var underbar, men smaken blev klart dominerad av mandel och valnöt. Varken jag eller min man kände någon direkt smak av apelsin, utan det kändes mer som att man drack en kopp med mandelkubb.  Jag har aldrig gillar just mandlkubb, så det var väl inte superbra för min del, men min som älskar smaken av mandel var ju förtjust. 
Det var gott, men jag hade önskat lite mindre smak av mandel och mer smak utav apelsin istället. 
 
Gillar man mandel tycker jag man ska testa det här, men det var tyvärr inte jul i en kopp om man säger så.

» Lite musik och ännu fler längtare

Jag har varit inte varit så aktiv på bloggen nu under helgen, både när det kommer till att blogga och att läsa andras bloggar. Tröttheten har helt enkelt tagit lite överhanden, och dessutom har vi haft gäster hela dagen igår, och jag har bestämt mig för att försöka låta tekniken komma i andra hand när det kommer till vänner och gemenskap. Så då fick bloggen klara sig själv. För visst kan det kännas som att alla sitter med sina telefoner uppe ibland när tanken egentligen är att man ska umgås? 
Det är faktiskt något jag skulle önska vi kunde genomföra hemma hos oss  jul, en TELEFONFRI jul. Alltså, bortsett från samtal och viktiga grejjer man kan behöva fixa. Men tänk att ha hela julafton bara för dig och din familj, dom du ändå har tänkt fira med, utan notiser från facebook eller inlägg man bara måste posta på bloggen. 
Så vill jag ha det iallafall, och jag ska se om jag kan lyckas få några till från familjen med på att skära ner lite på telefonanvändandet den stora dagen...
 
Så jag har massor att läsa ikapp mig på, lär ta halva dagen känns det som! Vad alla bloggar! 
 
 
Startar med att dela ännu en av mina favoritlåtar, och en lista som jag hittade på http://julpussar.wordpress.com/
Och nej, den här låten ska spelar i original version. 
Den kommer från Amelias hemsida och visar att det uppenbarligen inte bara är vi som längtar efter jul just nu. 
Listan hittar ni här: http://www.amelia.se/artiklar/20-juliga-saker-vi-alla-drommer-om-just-nu/
 
 

» Julvantar till den lille

Kunde inte låta bli när jag hittade dom här på second hand idag, och för bara 5 kr dessutom. 
Jag vet att bebisen, när han eller hon nu än väljer att titta ut, kommer vara väldigt väldigt liten i jul, men det hindrar ju inte det faktum att det ändå kommer vara kallt i vinter och att bebisen kommer ha fingrar som behöver värmas. Och varför inte "jula" till det när man har chansen :)

Kan även passa på att tipsa om second hand om ni behöver nya vantar eller mössor eller så. Det fanns hur många fina som helst på röda korset jag var på, men jag behövde ju "tyvärr" inget så dom fick stanna kvar till någon annan. Fanns även massor av raggsockor, och det tycker jag verkligen behövs under vintern. :) 




» Årets första julkonsert

Som jag nämnde i ett tidigare inlägg så hade svenska kyrkan här i stan en liten release fest och konsert för sin julskiva dom släppte idag. Julskiva när gjord av deras kyrkokör och köper man den stödjer man deras arbete med ett härbärge dom har öppet året om.

Jag kunde självklart inte låta bli att gå och lyssna, och även om det hela bara höll i sig 30 minuter så var det 30 minuter av ren glädje.
Jag, min man, mina föräldrar och min systerdotter gick tillsammans och julkänslan infann sig ungefär på en gång när vi gick in i kyrkan och dom bjöd oss på pepparkakor och glögg.



Kören sjöng 4 låtar och det var verkligen mäktigt, dom var så duktiga! 


Dom hade verkligen ansträngt sig för att "Jula" upp stämningen och inne i kyrkan fanns både julgran och adventsljusstakar.
Jag är så glad att jag orkade gå dit, och ja, jag köpte en skiva. Jag har inte lyssnat på den än, men jag är säker på att den är bra :) 



» Den bästa dagen på året

Om exakt två månader är det julafton. Förmodligen den dag på året som jag längtar mest efter, och planerar mest inför. Människor frågar mig ofta varför, och vad det är för speciellt med julen för mig egenltigen. Många tycker det är konstigt, att en enda dag på året betyder så mycket. Det mesta är ända julklappsruscher och stress.
Det är enkelt, tycker jag. 
Jag är uppväxt med de bästa jularna man kunde få. På något sätt spred mitt hem på julafton den störta kärlek, värme och gemenskap man kunde hitta. Alla var samlade, och jag menar verkligen alla. Förväntningarna var höga och redan från det att man vaknade var det igång, med en enkel julfrukost och den första helt egna flaskan julmust för året. 
Nu är vi mer bortskämda så, vi dricker julmust redan i oktober och häver i oss flaskor själva. Men inte när jag var liten, då var det först på julafton man fick den där glasflaskan helt för sig själv. Det var först kvällen innan, precis innan man skulle somna, som man fick tjuvsmaka den kokta skinkan tillsammans med mamma inne köket. Det var precis när man höll på att somna, som man såg mamma i ögonvrån stå och hänga upp girlanger i mitt fönster som jag skulle upptäcka på julaftons morgon.
Julafton innebar en varm trygghet på något sätt. Det var alltid massor av stress, och man hann knappt sitta ner förrän vid middagen, men man sprang runt och fixade med glädje.
Jag är säker på att de är dom känslorna som väcks till liv inom mig när jag tänker på julafton. 
 Och nu, när jag väntar mitt egna barn, är det min största önskan att jag kan föra det vidare.
 
Varje julafton sjunger min pappa den här sången efter att han läst julevangeliet och innan vi öppnar julklapparna. Den är kanske inte så traditionellt julig som ånga av er tänker, men för mig är det julen i en sång. Jag kan inte tänka mig en julafton utan den.
 
 

» Juldrömmarna

Rubriken på det här inlägget låter nog romantiskt, men det är det här långt ifrån.
När jag var liten, var det aldrig riktig jul förrän mamma hoppade upp ur sängen och utbrast: "Inatt hade jag juldrömmen!"
Det var verkligen en tradition i vårt hem, och jag kan inte ens minnas när hon började få dom här drömmarna.
 
Nu bor jag inte hemma längre, och sedan några år tillbaka är det min tur att få dessa drömmar. Hon har dom nog också, men det har hoppas över även till mig. 
I år har jag redan hunnit ha två stycken, vilket jag skyller på min graviditet. (Drömlivet blir rätt knasigt har jag märkt)
 
Drömmarna är inte mysiga, dom är fulla av kaos. Alla är ungefär lika, men jag kan berätta om den senaste jag hade igår natt.
Det är alltid dagen före julafton, och nu var det rätt sent på dan också. Vi var hemma hos mina föräldrar, där vi brukar fira jul, ute på landet. Dom hade inte pyntat eller städat någonting och hela släkten var där, så jag sprang omkring som en galning och försökte få upp tomtar och renar på alla tänkbara ställen. 
Ingen bryr sig om att skaffa fram julmat, och vi har varken paket eller julmat till morgondagen. Ingen förbereder uppesittarkvällen, och alla verkar helt ha glömt bort julafton. 
Det värsta i den här drömmen var insikten om att vi alla hade glömt bort hela julen. Jag hade varken bakat eller ätit en enda pepparkaka eller lussebulle, vilket kändes som en katastrof eftersom det bästa jag vet på julen är lussebullarna.
 
 
Sen vaknar jag alltid. Det löser sig aldrig, utan jag vaknar mitt i paniken över att julen är förstörd.
 
Någon som känner igen sig, eller är det bara jag som är såhär knäpp och drömmer mardrömmar om missade jular? :)

» Marabou i vinterskrud!

Såg det här på Facebook nyss. "En älskad favorit tillbaka i vinterskrud" som dom själva skriver. Mysigt med en vinterförpackning tycker jag, men skulle vara superkul att se en ny vintersmak också :) 




» Tävling

Om du gillar att brodera så har http://helenesjul.blogspot.se/ just nu en tävling där du kan vinna detta fina broderi att sitta med i höst och vinter. 
Jag är med, och är du intresserad så surfa in på hennes sida för mer info :)

» Sådärja, slingan på plats!

Bilderna gör knappast det hela rättvisa, men här är två kort på hur det blev med den tidigare omtalade ljusslingan. 
Balkongen i sig är varken städad eller fixad för vintern, så det är inte slutresultatet för hur det kommer se ut i jul än. Jag hoppas kunna göra balkongen mycket mysigare! 


Det bästa med vår ballong är att vi har ett fönster från sovrummet som går rakt ut mot balkongen. Så nu när det är såhär mörkt ute kan jag ligga i sängen och njuta av ljuset utifrån :) 




» Idag ska ljusslingan upp!

Jo, ni såg rätt. Idag tänker jag klättra ut på min väldigt blöta balkong och hänga upp vår lilla ljusslinga. 
Till och med jag kan erkänna att det känns galet tidigt.
 
Men det har faktiskt inte bara med julen att göra. 
Jag har alltid haft svårt för höst, och ett av skälen till det är att det är så mörkt. Soliga dagar älskar jag hösten och alla löv och färger, men regniga gråa dagar är bara trista, och mörkret som lägger sig tidigt på kvällen kan lätt bli lite deppigt. 
Men så fortr grannarna börjar få upp sina ljusslingor och adventsljusstakar börjar jag känna mig gladare igen, och uppskattar kvällarna på ett helt annat sätt.
Därför tänkte jag ta saken i egna händer och starta hemma hos oss, för ljusets skull, och hoppas någon av alla grannar hakar på om inte alltför länge. :) 
 
 
Just nu har vi bara en liten enkel ljusslinga hemma, men om jag fick välja skulle mitt hem vara fullt av ljusslingor både ute och inne. Mest ute då, förstås. Jag tror man i ärlighetens namn kan likna mig lite med ett päron till farsa firar jul, och alla hans ljusslingor på taket. Jag är lite rädd för att om min man inte hade funnits här hemma och sagt ifrån lite, skulle jag lätt få för mig att pynta vårt place på ett liknande sätt som bilden nedan. Och det kanske inte bara vore bra...
 
 
 
Det jag bestämt iallafall är att vi ska ha en julgran på balkongen. En riktigt. Jag älskar granar, men med två katter och en nyfödd bebis känner jag inte för att ha en inomhus i år, speciellt inte eftersom en av katterna råkar vara en lekfull kattunge. Men jag har längtat länge efter en gran, och den får helt enkelt stå ute fylld med ljus. 
 
 
Brukar ni ha ljusslingor ute eller inne under julen? Och hur gör ni med gran tillexempel? :)
 

» Virkning i juletider

Det känns lite som att Virkning har blivit en grejj hos många julbloggare i år, vilket jag tycker är jätteroligt! 
Jag har ju stickat rätt länge, men lärde mig nu i år att virka och jag förstår er som är fast på det. Det är både enkelt, roligt och det går fort. 
 
Det första jag gjorde när jag lärde mig virka var ett överkast till barnvagnen. Det var gjort av massa restgarner jag hade hemma och är tänkt att dels lysa upp den annars mörka vagnen, men också att ge barnet lite värme sedan i vinter. 
 
Nu är jag däremot inne på mitt andra projekt, men jag kan inte nämna det något vidare eftersom det är en julklapp. Jag har flera julklappar på gång i tanken redan, som jag kommer virka ihop så fort det här är klart. Jag fick några nya garner av min mamma som hon hade köpt, men annars är min tanke att så mycket som möjligt använda mig av restgarner och garner jag köper på olika second hand butiker. Det blir billigare för mig, men också bättre för miljön. 
 
På Pinterest har jag hittat massor av fina virkningar till i jul, och jag har dom alla på min anslagstavla för virkat och stickat som ni hittar här:
http://se.pinterest.com/johannaisnot/virkningstickning/
 
 
 
 
 
 
 
 
 

» Bing Crosby och bakning

Denna dag har sprungit fram i raketfart och jag har inte riktigt hängt med. Vanligtvis har min rutin de senaste veckorna varit att rätt så tidigt på dagen sätta mig och gå igenom alla julbloggar, skriva några inlägg och komma ikapp.
Idag har det inte alls blivit så, och klockan är redan snart tre och det betyder, för en gravid tröttis som mig, att det snart är kväll. 
 
 
 
Jag tänkte iallafall dela med mig av lite tankar kring julbakning med er, samt dela något jag hittade idag på youtube.
För mig finns det vissa människor som julen inte skulle vara sig lik utan, och inom julmusiken är det absolut dessa två herrarna som betyder mest för mig: Bing Crosby och Fank sinatra. Här hittade jag en julshow dom gjort 1957 och den är underbart rolig. Dom här herrarna har delat humor med en riktig julkänlsa, och jag är sååååå glad att ajg hittade den här. Det här är en sån sak jag måste ta fram närmare jul när hela familjen är samlad och låta alla se på. 
 
 
Jag har påbörjat en lista med saker jag vill baka till i jul, och det innefattar både julgodis, bröd och bakverk. Jag vill gärna fylla den med mer saker, men måste också försöka att vara realistisk iallafall. 
 
- Knäck 
- ischoklad (vanlig, vit choklad med polka, choklad med hälften nougat )
- Pepparkakor
- Ett Pepparkakshus
- Lussebullar 
- Pepparkaksmuffins 
 - Kanelhjärtan
- Knäckäpplen
- Choklad och polkagrisflak
- Kexchoklad
- Rocky road i ischokladformar
- Pepparkakspinnar
- Pepparmandlar 
- Lingon och kolapaj
- Pepparkakor med mandlar 
- Vörtbröd
- Kavring
 
Jag skulle önska att jag kunde lägga till olika kolor till godislistan, men jag är hemskt dålig på att göra kola faktikst. Jag får ALDRIG till det. 
 
Planerar ni erat julbak något såhär i förväg? :) 
 

» Skivsläpp i Eskilstuna

Jag vet att det här kanske bara är en nyhet för er som har vägarna förbi Eskilstuna, men känner att det vore synd att inte dela den ändå.
Jag såg nämnligen detta imorsse och bestämde på en gång att om bebis inte valt att komma än, så ska jaga absolut gå på det här.
 
 
I Eskilstuna så driver Svenska kyrkan ett härbärge året om. Nu i Jultid så har dom spelat in en julskiva, som dom släpper till förmån för härbärget och som kostar 150 kr. På fredag släpps den, och i samband med det hr dom en liten konsert i kyrkan där det bjuds på mingel med pepparkakor och glögg, samt några låtar ifrån skivan och så får man självklart chansen att köpa skivan också. Det står på deras hemsida att de ska vara julkänsla med gran och belysning dessutom. 
Dels så tycker jag att det är en bra grejj, och kanske köper jag skivan och ger bort till någon i julklapp till och med. Men förrutom det så känns det supermysigt att få tjuvstarta julen lite! 
 
Det finns mer info på http://svenskakyrkan.se/eskilstuna/skivslapp-24-oktober-stod-harbarget

» Christmas in Handcuffs

 
 
Tiden går sakta här hemma i soffan, och julfilmerna rullar under tiden jag sitter och knåpar ihop julklappar av olika slag. (Jag och min man ska försöka göra så mycket egengjorda julklappar i år som möjligt - önska oss lycka till!) 

Så för någon dag sedan passade jag på och såg den här rätt så charmiga filmen, "Christmas in handcuffs". 
 
Handlingen är rätt förutsägbar, men den var ändå bättre än jag trodde den skulle vara. En rätt så vilsen konstnär som precis sumpat en viktig arbetsintervju, ska fira jul med sina föräldrar ute i skogen när hennes pojkvän väljer att göra slut med henne. I desperation över att behöva komma hem till sina föräldrar både utan att ha fått jobbet dom hjälpt henne med, och kille, kidnappar hon en av kunderna på fiket hon extraknäcker på och tar med honom som gäst över jul.
 
Även om man kan räkna ut vad som kommer hända, så var det en mysig film att ha på i bakgrunden när man sitter och gör något annat. :)

» Provsmakning - Glögg med smak av portvin & Fikon

 
Sitter här med russinfingrar efter att ha diskat upp all disk från middagsbjudningen, men det är det lätt värt. Det finns få saker som är så mysigt som att få bjuda vänner eller familj på mat, duka fint och ha tända ljus och musik på. 
När jag ändå hade mina föräldrar över, som jag skrev om tidigare, passade jag på att bjuda dom på nyheten jag fått hem från Dufvenkrooks, deras glögg med smak av Portvin & Fikon. Passande nog kom min syster med hennes 3 barn exakt i tid till detta, så vi blev en hel drös som smakade av flaskan.
 
Jag kan ärligt säga att jag var lite skeptisk till det först, innan jag smakat. Jag tyckte inte det lät så gott, liksom. Men redan när jag öppnade flaskan så började det dofta ljuvligt. 
Och ja, jag skulle nästan vilja kalla smaken det också. Iallafall för mig.
 
Glöggen är väldigt söt, så gillar man inte sött är det nog inte så bra att köpa på sig massor av den här glöggen. För mig var smaken av fikon markant, det smakade nästan lite russin, men fikon och russin är ju väldigt lika.  Jag brukar inte dricka glögg med alkohol i, för jag tycker inte smaken av alkohol ska överta glöggsmaken, men den här glöggen smakar inte alkohol alls. (Innehållet är enbart 2,25 procent också)
 
Hemma hos oss blev alla som smakade överväldigade av glöggen, även min systerdotter på 11 år. En person i sällskapet tyckte den var söt, men det har jag ju redan nämnt för er. 
 
Jag tror vi kommer köpa hem den här glöggen i jul, absolut till vår glöggfest som jag försöker planera mellan all annan planering. Jag skulle rekommendera er att smaka den också :)
 
 

» Ny samlingsplats för julbloggare

 
 
 
Det finns ju flera platser som samlar upp alla julbloggar, och gör det lite enklare för oss julnördar att hitta till varandra. Nu finns det ytterligare en portal jag tycker ni ska kolla in, och anmäla er på. 
 
Surfa bara in på http://julsidan.se och fyll i era uppgifter, så ses vi där. :)
 
 
Hittade en bild vi tog på förra årets bästa secod hand julfynd. Insåg precis att jag längtade efter honom lite, kanske måste befria honom från fångenskapen i jullådan snart...
 

» Dagens jullåt

Söndag! Skönt!
Jag skulle vilja sätta mig med en stor kopp te och mysa framför flödet av julbloggar, men tiden räcker tyvärr inte till det just nu. Jag kom precis hem från kyrkan och ska nu sätta mig och skriva en inlämningsuppgift till skolan (Har tagit på mig att läsa in religionskunskap för skolans yngre åldrar nu när jag ändå är sjukskriven och snart mammaledig, det hinner man ju lätt tänkte jag....) som ska vara inne ikväll. Dessutom kommer mina kära föräldrar hit om någon timme och vi ska bjuda dom på söndagsmiddag. Så tiden är knapp!
 
Passar därför på att bara bjuda på en av mina favoritsånger i juletid. Vet inte varför jag tycker om den så mycket egentligen, men jag kommer inte ifrån det. Och med det här bandet blir det helt i min smak.
Hoppas ni har en bra söndag! Det blir längre inlägg under kvällen :)
 
 
 

» Jultidningsmys

 
För det första vill jag tacka för alla bra tips jag fick på förra inlägget om stjärntemat. Jag fick hur många bra tips som helst och jag måste verkligen ta och skriva upp dom i lugn och ro och fundera över vad jag ska göra. Tack! Är det fortfarande någon som har något bra tips på lager så tar jag tacksamt emot,det :)
 
För det andra har jag helt glömt bort att tacka http://helenesjul.blogspot.se/ för att hon skrev om mig i sitt inlägg om bloggkärlek och fick mig att fortsätta på den trenden. Jag tänkte jag skulle nämnt det i mitt inlägg om bloggkärleken men det glömdes bort av någon anledning. Jag tycker det är superbra att vi skriver om varandras bloggar och sprider värme, och jag blir alldeles varm inombord när jag ser alla som nämnt min blogg tillexempel. Att någon läser min blogg och tycker den är bra gör mig varm och glad :) så Tack Helene! Sorry att det kom lite i efterhand. 
 
Min mamma har ganska nyss flyttat till samma stad som mig, vilket känns helt underbart och overkligt på samma gång. Vi har bott ifrån varandra ett tag, men även osm vuxen behöver man sin mamma. Det liksom går inte att ändra på det. 
 
Så ikväll var jag och Erik över till mina föräldrar för lite allmänt mys med middag och sällskap, men mamma överaskade mig med att ha köpt dessa två tidningar för oss att titta i samt en hel drös med julpynt från secod hand till mig. Julpyntet visar jag nog imorgon, är rätt trött nu och orkar inte plocka upp det upp påsen, men tidningarna tänkte jag skriva lite kort om iallafall. 
 
Året runts Jul Mat&Bak var nog den tidningen av dessa två som föll mig mest i smaken. En hel del recept kommer jag aldrig testa, som alltid, men det fanns en hel del när det kommer till bakning och desserter som jag är rätt sugen att ge mig på. Samt en del bröd tror jag...
 
Den andra tidningen, nja...Den var nog helt enkelt inte i min smak. Det är alltid roligt att läsa om gammeldags jular och det fanns en del recept på klassisk julmat som jag kan tänka mig spara. Men jag skulle nog inte köpt den själv, det var lite för mycket artiklar och långa inlägg för min smak. Jag gillar inspirerande bilder och pysselförslag mer :)
 
 
 

» Tema stjärnor

Varje år hemma hos mina föräldrar brukar vi ha olika teman på julen. Ofta har det varit en färg, men det kan också vara ett material eller mönster. Exempel på teman vi haft är:
 
Lila
Rött 
Glas
Grönt
Gammeldags 
Vit
 
Tanken är att temat ska genomsyra hela julafton så gott det går. Dukningen, dekorationerna och uppläggningen av maten. Det är ganska svårt, men det blir fantastiskt roligt och snyggt när allt är klart. Det är ett under att min syster lyckades hitta en lila gran det året vi hade tema lila, men det gjorde hon faktiskt och den fick stå i centrumet av julbordet. 
 
I år ska vi ha temat "Stjärnor". Det är min andra syster som kom på det, och tanken är att knyta an till alal stjärnor som man pratar om på julen. Betlehems Stjärna, Stjärnan i granan, "det strålar en stjärna", "when you wish upon a star" och allt det. Jag funderar bara på hur vi ska få till det rent praktiskt, och tänkte därför be er om hjälp! 
Hur kan man använda temat Stjärnor för att dekorera och skapa en julafton?
Tacksam för all hjälp jag kan få! :)
 
 
Den här bilden hittade jag på Pinterest och jag är rätt säker på att jag vill ha en sån hemma hos mina föräldrar i jul. Det ser ut inte så svårt ut att göra dessutom, och passar temat Perfekt. 
 
 

» julbloggskärlek

Kände att jag var tvungen att haka på trenden och sprida lite kärlek såhär bland alla julbloggar, när jag sett att flera av er redan gjort det. Vi är ju ett helt gäng som skriver dagligen och såklart har alla sina favoriter! Däremot vill jag poängtera att jag brukar försöka läsa alla, iallafall alla som läggs ut på julbloggar.se (Jag har ju tiden till det nu) och jag tycker ni ALLA gör ett superbra jobb. Jag blir dagligen inspirerad av vad ni skriver och är med om. 
Men absolut, även jag vill skicka lite julkärlek till några utav er speciellt, och här kommer det.
 
http://julilaloland.blogspot.se/
 
Jag har följt den här bloggen flera år, och har alltid tyckt lite speciellt mycket om den. Inläggen är intressanta och tilltalar mig. Jag har insett att jag och Jessica som skriver den har mycket gemensamt (lärare, Veg, just nu gravida, spelfantaster) , vilket kanske också gör att den faller mig i smaken :) 
För övrigt väldigt varm och hemtrevlig! 
 
 
http://victoriajul.blogg.se/
 
Den här bloggen har jag också följt länge, och den känns därför lite som jul för mig. Jag brukar läsa den varje år, och skulle sakna den om den försvann. Jag gillar alla det väldigt personliga inläggen om familj och vardag, det gör bloggen mer levande. Dessutom delar hon ofta med sig av bra tips och saker man kan göra för att hjälpa andra, och sånt gillar jag! 
 
 
Den här bloggen har jag inte följt så länge, men ända från början tyckte jag om den. Inläggen är personliga och innehållet är precis vad jag vill läsa om. Den är fräsch och inbjudande till designen, och jag känner en värme när jag läser den. Ser fram emot att läsa mer av den! 
 
 
 
Det här är mina tre favoriter, men självklart har jag många fler, tiden finns bara inte till att fortsätta just nu. Alla bilder är tagna från deras egna bloggar. Ta er en titt på dom och sprid gärna bloggkärleken vidare! 

» Lakritskalender?

 
Det finns ju adventskalendrar i alla möjliga former, men den här hittade jag imorrse när jag strösökte på nätet efter juliga nyheter. 
Jag tycker om lakrist, så jag skulle gärna smaka den,men man behöver nog verkligen gilla lakrist för att vilja lägga 295 kr på 24 bitar utav det. 
Jag trodde faktikst inte att det här fanns, om jag ska vara helt ärlig, och jag känner nog inte att jag personligen tycker det är värt det helt :)
 
Är ni intresserade så kan ni gå in på http://www.chokladolakrits.se/ och läsa mer, det fanns tydligen bara en begränsa upplaga, så vill man ha en kalender får man ligga i med att beställa. 

» Julkula från Unicef

Hittade den perfekta julklappen alldeles nyss när jag var inne hos http://ximasbynilli.blogspot.se/ .
Iallafall skulle det vara en perfekt julklapp för någon att ge mig, och jag känner flera personer som skulle bli eld och lågor över denna.
Det är Unicef som återigen lanserar sin julkula. Jag tycker alltid dom har gjort fina julkulor, och skulle väl kunna tänka mig att köpa av dom ändå eftersom det går till något bra, men årets motiv är verkligen storslaget. 
 
 
Jag vill inte att julafton ska gå utan att jag har sett på Karl Bertil Johnsson. Och nu kan man tillochmed ha honom hängandes i granen!
 
På Unicefs hemsida http://unicefbutiken.se/ kan man läsa mer om julkulan, och det står att den kommer vara möjlig att köpa ifrån slutet av Oktober. 
 

» Michael Buble Julshow

Michael Buble är en av mina favoriter när det kommer till julmusik. Han har den där Rösten, mjuk och mörk och liksom hemtrevlig. 
Jag satt och sökte lite på youtube för jag tänkte dela med mig av en jullåt till er såhär på morgonkvisten, men så fastnade jag framör det här stället.
 
 
 
Det är en julshow som Michael gjorde 2011, på ca 1 timme. 
Dels så sjunger han massor, men han har även gäster och lite annat emellanåt.  Jag blev verkligen positivt överaskad av den här, han verkar vara en så julig människa om ni förstår, och det förmedlar han genom ruta på något sätt. Hans glädje liksom bara smittar av sig, och det känns plötlisgt lite längre till jul än det gjorde nyss. Men jag menar, bara hans studio gör ju att man vill plocka upp julpyntet liksom. 
 
Nu ska jag virka ihop kanterna på min bebisfilt och se klart på det här. 

» Lite annorlunda julig lista

Hittade den här listan hos http://julkulturcramar.wordpress.com/ och kände direkt att jag ville fylla i den. Lite roligare än dom vanliga listorna kände jag, kanske kan ni lära känna mig liiiiite bättre genom den här :)

Jag kan tänka på julen året om och bli glad i sinnet. För mig finns det ingen årstid som sätter stopp för julmagin :)

Jag vill aldrig fira jul i ett land utan kyla och snö.

 (Det här kortet tog min man under en vinterpromenad när det var så kallt att tillochmed ögonransarna blev frysta. Hur kan man inte älska det. 

Jag borde börja handla och fixa julklappar mycket tidigare än jag gör, men på något sätt tror jag alltid att jag ska hinna med det senare, vilket jag aldrig gör.

Jag har aldrig slutat titta på julkalendern på tv.

Jag skulle önska att julen kunde vara lika underbar för alla familjer och människor i världen. 

Jag gillar gäster som kommer över med aladdin askar eftersom jag aldrig köper dom till mig själv, men älskar dom.

Jag älskar vår tradition av att pappa läser julevangeliet och sjunger "giv mig ej guld, ej glans ej prakt" innan vi öppnar paketen, det är en tradition som min man måste ta över till våra barn har jag bestämt.

Jag måste ha en mistel hemma, det är juldekorationernas dekoration för mig.

Jag behöver få vara tillsammans med min familj på jul, annars infinner sig inte julstämningen. 

Jag får alltid alldeles för mycket paket, om man jämför med vad jag behöver, men samtidigt älskar jag paket, så det är lite svårt det där...

Jag har inte smakat äggtoddy, något jag skulle vilja göra däremot.

Jag kan inte göra knäck, det blir alltid fel. 

Jag vill inte vara magsjuk på julen eller i mellandagarna, vilket hände förra året. Extremt tråkigt.

Jag borde inte vara uppe så sent natten innan julafton, men det har blivit någon slags tradition sedan jag var liten och det skulle kännas väldigt konstigt att lägga sig tidigt nu bara för det.

Jag gillar inte sillsallad, förstår inte varför vi ska ha med det på julbordet alls.

Jag älskar inte att vara utan mina katter på jul, men det blir svårt att frakta dom överallt dit vi åker...:(

Jag måste inte ta om på julmaten 3 gånger men det känns aldrig som att man kan äta sig mätt på julbordet av någon anledning.

Jag behöver inte ett broderi i julklapp men skulle bli väldigt glad om jag fick det. 


» A christmas kiss

Det var någon som kommenterade ett av mina tidigare inlägg och skrev att de inte alls hört talas om de filmer jag skrivit om på sista tiden, och jag håller med, det har inte jag heller förrän de plötsligt dyker upp där.
Det känns som att om man letar finns det massor med julfilmer, men problemet är väl att alla inte är så bra kanske...
 
Här kommer iallafall en BRA julfillm, om ni frågar mig. Den har rätt mängd romantik och julstämning för att fungera båda innan, och under, jul. 
 
 
Den heter " A christmas kiss", och på IMDB står det följande om filmen:
 
"after a spontaneous kiss, a struggling designer ends up falling in love with her demanding boss's boyfriend as she decorates his home for a Christmas party."
 
Rätt så kort beskrivning, men det är ungefär vad den handlar om :) Se den tycker jag, om ni inte redan sett den! 
 
 
 

» Pepparkakor från Dufvenkrooks

 
Förra veckan fick jag hem ett efterlängtat paket på posten innehållandes en hel del glöggnyheter från Dufvenkrooks. Förrutom Julmust är ju glögg den dryck jag dricker mest av under julen, så det kändes superroligt att få chans att testa det nya smakerna. 
 
Först ut att testat var dock ingen glögg, utan deras egna pepparkakor. Jag kunde helt enkelt inte bärga mig utan min man (som också tagit det underbart fina kortet) och jag slet upp förpackningen på en gång och provsmakade.
Till en början blev vi båda lite besvikna kan jag nog säga. Vi tyckte dom var goda, men smakade ungefär som vanliga pepparkakor fast i en lyxigare design.
Men smake har vuxit på mig, och jag har insett att det trots allt finns vissa skillnader på dessa pepparkakor jämfört med andra.
För det första är kakorna i sig väldigt krispiga, och hårda. Det finns också en eftersmak som är starkare än hos "vanliga" pepparkakor, mer kryddig. Dom smakar lite mer, helt enkelt, men ändå inte så mycket att det känns konstigt eller ovanligt.
 
Jag kan erkänna att dom i princip är slut här hemma nu, men jag vet inte om jag skulle köpa några fler. Jag älskar burken, och kommer dom ha olika design varje år på sina pepparkaksburkar blir det absolut något att samla på.
Kanste att jag köper in någon förpackning till för lite lyxiare tillfällen, för lyxiga var dom. :)
 
 

» Annas pepparkakor - Lingon

Jag hade helt missat det här, men jag såg på http://julilaloland.blogspot.se/ att det kommer ut en ny smak på Annas pepparkakor. 
Jag tror att det kan bli riktigt bra, lingon är ju en klassiker att äta tillsammans med pepparkaka (iallafall mjuk sådan) så varför skulle det inte passa hop liksom?
Jag och min man har bestämt oss för att spara lite nu när bebisen är på väg, men det blir ju svårt med alla dessa julnyheter allså...
 
 

» Morgonens julbestyr

För mig har måndagmornarna blivit en rätt så mysig stund på veckan. 
Jag har varit hemma så länge nu att jag har hunnit få in en rutin på mina dagar, och måndagarna är den dagen då jag kan pusta ut efter helgen (Som jag ofta lyckas överplanera) och bara ta det lugnt på. 
 
Idag har jag ägnat morgonen åt riktiga julbestyr, och det passar bra för här i Eskilstuna är vädret gråmulen och trist och man kan riktigt drömma sig bort till vitare och kallare tider. 
 
Det första jag gjorde var att boka ett julbord som jag och min man ska gå på. Och ja, bebisen också få förstås. Det blir vårt första julbord som familj. 
Vilken konstig känsla. 
 
 


Det blir den 5 December på Rosersbergs Slott. Jag har aldrig varit där, men det ser jättemysigt ut på hemsidan och jag älskar dessutom den miljön, det blir extra juligt och mysigt på något sätt. 
Såhär står det på hemsidan:

"Julbord på Rosersbergs Slottshotell är en unik upplevelse. 
Det är ett privilegium att få bedriva verksamhet på ett av de 10 kungliga slotten.

För fjärde året serverar vi vårt mycket uppskattade julbord under ledning av vår köksmästare Natasa Jansson. 
Ett traditionellt julbord med klassiska delikatesser och inslag av "det franska köket". 
Allén och slottsbacken är upplysta av marschaller och så länge vädret tillåter serveras glöggen utomhus på borggården. "

Ska ni gå på något julbord i år?
 
Det andra jag ägnat tiden åt är att rensa lite i min Jul spotify lista. Den har över 300 låtar, och när jag lägger till musik där går det helt enkelt till så att jag lägger till alla jullåtar jag tycker om. Jag har däremot märkt att vissa låtar kanske inte passar så bra ändå, så lite rensning behöver göras. Dessutom la jag till den på vänstra sidan här i bloggen, så ni som vill kan titta och se om det är något att lyssna på. Jag älskar att hitta ny julmusik, så har ni någon spotify lista eller så får ni gärna dela med er :) 

» Inspiration till Glöggfesten från pinterest

Jag har ju fastnat lite på Pintereest, som flera av er märkt, men jag har verkligen insett att det kan vara en riktigt bra källa till inspiration när det gäller planering och genomförande av julen. 
Bland annat har jag bestämt mig för att i år ha ett glöggkalas, något jag har velat ha i flera år.
Det har aldrig blivit av på grund av att min familj bott så långt bort, men nu har många flyttat närmare och möjligheten att samla alla är plötsligt lättare. 
 
Tanken är att det ska bli ett tillfälle att insupa julen i förväg, dricka olika sorters glögg och varma drycker och äta massor med både julgodis och kakor. 
Jag hittade två bilder på Pinterest som jag absolut måste spara till det stora tillfället, och försöka göra något utav. 
 
Dels så är det dom här jättesöta pepparkakorna som dom har satt på koppkanten. Det känns inte som att det skulle vara så svårt att göra, och man kan nog ha lite glasyr på dom om man vill göra dom sötare. 
 
 
Det här vet jag inte alls om det är gott, men det ser ju fruktansvärt mysigt och juligt ut så jag kanske måste testa att göra några iallafall. Det är polkagrisstänger som dom har doppat i smält choklad och sedan haft lite strössel på. Är det någon som har testat det? 
 
 
Jag är säker på att jag kommer hitta massa mer saker jag vill göra till glöggfesten, men jag ska försöka hålla mig till en rimlig nivå. Förska, iallafall. :) 
 
Har ni några bra tips på söta och enkla tilltugg till en glöggfest? 

» Christmas town

Det känns som att ju mer gamla julfiömer man ser på, ju fler hittar man som man aldrig hört talas om. 

Häromdagen såg jag på filmen christmas town från 2008. Det är inga kända ansikten med i den och jag hade aldrig hört talas om den. 



Filmen handlar om en ensamstående mamma som lever för sitt arbete och knappt hinner få ihop julen, när hennes pappa ringer och vill att dom ska komma på besök över jul till hans nya hem i christmas town. 
Motvilligt ger hon med sig, men besöket där är allt annat än vad hon trodde, och sakta börjar julkänslan spridas även till hennes hjärta.

Jag tycker filmen vad okej., rätt så charmig ändå, och full av julkänsla. Man märkte att det var något av en b produktion, ljudet var inte alltid synkat och det var inte superbra filmat. Men det dög gott och väl att sitta och virka till :) 



» Dagens julllåt

Först och främst vill jag tacka för all den fina respons på det inlägg jag skrivit om julutmaningen jag startat. Det betyder verkligen massor för mig att människor redan varit inne på sidan och gett pengar, och även skrivit om det på sin blogg. TACK! Min dröm är just det, att det ska kunna sprida sig och faktiskt göra en skillnad. Och det är jag säker på att det kommer kunna göra nu. 
 
För det andra tänkte jag dela dagens juliga låt, ännu en av mina egna favoriter. Jag skulle nog inte klara mig en jul utan den här heller, det bara fungerar det. 
Jag är uppvuxen i en familj där vi alltid har spelat och sjungit mycket, och den här låten vet jag inte hur många gånger jag sjungit tillsammans med min familj på olika tillställningar runt jul. När jag hör den tänker jag bara på stämningen med tända ljus, julfika och alla stämmor som vi tillsammans bildar den här låten av. 
Som lärare är det här ju också en klassiker, känns som att man hör den varje julavslutning. Och det är jag glad för :)
 
Brukar någon av er sjunga eller spela runt jul? :) 
 
 

» Zoegas julkaffe

Jag har varit lite osäker på om jag verkligen ska återgå till mitt kaffedrickande när barnet är fött, ellet försöka att bara fortsätta med te, men oavsett vad jag väljer måste jag smaka Zoegas julkaffe. 
Det är lite av en tradition för mig att göra det.
 
Jag såg att det lanserats vilken smak det blir på http://bittesjul.blogg.se/ och blev nyfiken direkt.
 
 
Årets sak ska vara Fikon och Vanilj och det låter gott tycker jag! Det låter liksom inte så starkt, utan lite mer mjukt. Om det är juliga smaker kan jag inte riktigt avgöra då jag inte själv förknippar just fikon med jul, men jag vet ju att det är väldigt vanligt att äta det vid jul så :) 
 

» Jullåtar som väcker minnen

Alla har vi någon eller några låtar som väcker extra starka julminnen hos oss. Jag har ett helt gäng, och idag tänkte jag presentera den första. 
"O helga natt" hörde jag säkert 1000 gånger som barn. På varenda julkonsert, på varenda julskiva hemma, ja överallt. 
Jag minns hur jag som barn satt på dessa konserter i kyrkan och bara väntade på att se om mannen som ALLTID sjöng O Helga natt skulle lyckas med den högsta tonen, och framförallt hur röd han skulle bli i ansiktet när han gjorde det.
( För han lyckades faktiskt alltid, det var nog därför han alltid fick sjunga den också) 
Det spelar ingen roll vilken årstid det är, men hör jag den här sången förflyttas jag i tiden på något sätt och sitter på den där bänken igen, men snön fallandes utanför och hela julen framför mig. 
 
Vilken jullåt förknippar mest julminnen för er? 
 
 

» Pettson och Findus julkalender

Igår satt jag och började kolla på den här klassikern, julkalendern ifrån 1993 med Pettson och Findus. Jag insåg att jag borde ägna även missade julkalendrar lite fokus och valde att starta med den här.
Jag har svaga minnen av den, men jag var själv bara 2 år när den gick så kan knappast minnas den därifrån trots allt.
I första avsnittet gör dom den sötaste traditionen, jag kan inte fatta att ingen annan gör så! Jag blev iallafall väldigt sugen på att göra det i år :)
Det är findus som skriver en önskelista, och när den är klar bygger dom en gemensam snölykta och lägger ner önskelistan i den. Om den har rasat ihop dagen efter, kunde man vara säker på att Tomten hade varit där och hämtat den.
Jag blev helt mållös. Det är ju genialiskt.
 
Känns som att jag kommer hitta  fler sånna här gömda skatter ju mer jag ser på kalendern....:P
 
 

» Julutmaningen

För mig, och säkert för många andra av er också, skulle julen inte vara sig lik alls utan familjen, vännerna och värmen.
Jag älskar att pynta, städa, baka och förebereda för den där underbara månaden December när jag får umgås med alla jag älskar och skämma bort dom med presenter och godsaker. 
Hela månaden är bara ett enda stort skäl till att fira och ha mysigt, eller hur?
Jag älskar det. Det är magiskt.
 
Det som inte är magiskt är att alla inte får en sådan jul, och det gör ont i mig att tänka på det.
Det gör ont att tänka på alla som lider brist på mat, kläder eller hem när jag bara njuter och frossar.
Det gör ont att tänka på dom som förlorat sin mamma, pappa eller sitt barn, medans jag får hålla mitt första i famnen den här julen tillsammans med hela min stora familj.
 
Därför kan jag inte gå den här julen förbi utan att göra något. 
Jag har starat en insamling som heter julutmaningen, och den handlar precis om det jag skrivit.
Om alla dom som inte har någon eller något alls den här julen.
Om dom som bor på sopptippar eller ligger på sjukhus. 
 
Det är en utmaningen för oss, att ge vidare av det vi har. Att älska våra medmänniskor i världen. 
En utmaning att ge lite av det vi har till någon vi aldrig kommer träffa, men som kan få en bättre tid på jorden på grund av oss.
 
Jag har en länk som ni ser överst på min blogg, och den kommer sitta där fram till julafton då insamlingen stängs ner. 
Mitt mål är att vi tillsammans ska kunna ge 10 000 kr till detta. Det är verkligen inte omöjligt om jag ser på min statistik över läsare. Om bara 100 personer av er alla kunde ge 100 kr, så vore vi där. 
Kan någon bara ge 10 kr, så betyder det massor.
 
Det skulle betyda massor för mig om ni ville dela detta, och se till att den här julen verkligen blir lite extra magisk. 
Tack på förhand. Tillsammans kan vi göra skillnad. 
 
http://insamling.pmu.se/campaign/julutmaningen
 
 

» Pinterest

Ibland är jag lite seg med att haka på alla social trender, men det beror nog mest på att jag känner att det finns så mycket. 
Det har blivit så många olika hemsidor man ska hålla till på, så många appar man ska ha, att tekniken ibland bara tar över liksom. 
Men nu när jag sett att fler och fler av mina vänner anslutit sig till Pinterest så kunde jag inte hålla mig själv längre heller, och det är jag tacksam för. Det är ju hetl galet roligt att hålla till där! 
 
 
Just nu har jag mest olika anslagstavlor om jul, vilket känns helt naturligt eftersom det är det och bebisar om snurrar  min skalle. (Och bilder på random bebisar känns på något sätt inte lockande att titta för mycket på ändå)
Har någon av er pinterest? Det vore roligt att få följa fler! Mig hittar ni som Johanna Lindberg iallafall, jag har också en ikon här på vänster sida i bloggen :)
 
 
 

» Tips på bra julte!

Sedan jag blev gravid har jag inte kunnat dricka kaffe, det har liksom bara inte funkat. Jag har alltid älskat kaffe, men en dag så smakade det bara äckligt och sen funkade det inte längre.
Istället har jag druckit te, och då ville jag passa på att se vilka goda teer med julsmak som det fanns.
 
http://www.tefrossa.se/ finns en hel del olika smaker, och jag har testat några av dom som jag tänkte dela med mig av till er.
 
 
 
Det första som jag smakade var ett grönt te som heter "En grönare jul".
Såhär skrver dom själva på hemsidan:
"Grönt te med smak av tangerine och smaskiga snöbollar (maränger). Överdådigt dekorerat med skivor av tangerine, nejlikor, russin, pistagenötter, kanelbitar, apelsinskal och maränger."
 
För det första så doftade det helt underbart! Det kändes som att det var jul i hela köket när vi kokade det.
Smaken var ockå bra. Jag tycker ibland det är svårt att känna smaker ursklija sig ordentligt i grönt te, men inte den här gången. Det smakade verkligen, mycket.
Just nu säljer dom ut 100 g för 32 kr på hemsidan, så vill man testa är det inte särskilt dyrt :)

» Christmas with a Capital C

 
Jag fortsätter min jakt på osedda julfilmer, och för någon dag sedan var det filmen "Christmas with a capital C" som jag valde att titta på. 
Jag har hört absolut noll om den, och jag känner ingen som sett den, så jag var förebredd på en ganska dålig film egentligen.
Men lite förvånad blev jag.
Såhär skriver IMDB om filmen:
 
"An attorney returns to his small home town in Alaska and quickly rocks the boat by getting an injunction against the nativity display tradition and attacking Christmas."
 
Rätt klassisk handling, om man får säga så. En utflugen man kommer tillbaka tilll sin gamla hemstad och har tappat alla traditioner och värderingar som den här väldigt julfanatiska och kristna småstaden har.
Jag blev däremot förvånad,för jag tyckte den var mycket bättre än jag först hade trott. Visst, man märker att den inte är någon högbudget film, men julkänslan finns där genom hela filmen och det är det viktigaste när man ser på julfilm tycker jag.
Att man får känslan av jul. 
 
 
 
 

» Jullista från Johannas julblogg

Jullista från http://johannasjulblogg.blogspot.se/ 
 
Dekorerar du utsidan på ditt hus till jul? Hur?
När jag bodde hemma hos mina föräldrar så pyntade vi massor ute, för dom bodde i hus. Just nu bor vi ju i lägenhet så det blir lite svårare, men jag tror vi ska sätta ut en gran på balkongen iallafall, och en ljusslinga. 

Tycker du om att sjunga julsånger? 
Ja det gör jag. 

Hur länge är du ledig runt jul? (Om du är det) 
I vanliga fall är det ungefär som ett vanligt jullov för eleverna i skolan, eftersom jag är lärare, men i år blir det lite längre. Jag är ju redan ledig, och kommer vara hemma ända till januaria 2016. Så heeeeela julen! 

Vad tycker du sämst om med julen? 
oj vilken svår fråga. Kanske att man vill hinna så mycket, och sen aldrig hinner med allt ändå. 

Har ni någon julfest på ditt jobb/din skola? 
Ja det brukar vara en julfest på jobbet, men jag har aldrig varit på den faktiskt. 

Vad är den största förändringen i ditt liv sen förra julen? 
Att vi kommer ha ett litet barn den här julen är nog absolut den största förändringen i mitt liv. :)
 
 

Vilken julsång tycker du minst om? 
Det vet jag faktiskt inte, kan nog inte svara på det.

Vad var den bästa julklappen du fick när du var barn? 
Det har jag svårt att komma ihåg, det fanns nog ingen speciell julklapp, jag älskade julen i helhet redan när jag var liten. 

Vilken jul är den första du kommer ihåg? Hur gammal var du och vad kommer du ihåg? 
Den första julen jag kommer ihåg är nog från att jag var runt 6 eller 7. Jag kommer ihåg att jag hade på mig min speciella julklänning som jag alltid hade på julen, och jag var så stolt över att få en helt egen glasflaska med julfest.

Om du hade kunnat hälsa på Jesusbarnet samtidigt som de vise männen, vad hade du tagit med dig för gåva då? 
Något personlig skulle jag velat ge. Jag är ju troende och det är därför en stor del av min jul, och för mig är Jesus en vän. Så något från hjärtat. Men jag vet inte vad...

Hur många julklappar brukar du få? 
Alldeles för många! Jag älskar paket men tycker ibland det kan bli för mycket även för mig. 

Vad gör du vanligtvis kvällen före julafton? 
Ser på uppesittarkvällen, slår in julklappar och äter julgodis.

Vilken är den bästa stunden på julafton? 
Den bästa stunden är nog morgonen tror jag, precis när man vaknar upp och inser att man har HELA dagen på sig.
 
Vad gör du vanligtvis på Juldagen?
Äter rester, håller på med julklapparna och har snöbollskrig.

Vad gör du vanligtvis på Annandag jul? 
Ungefär samma som på juldagen.

Hur känner du dig när julen är över? 
Jag brukar bli rätt så tom och tycka allt är grått och slaskigt. Det är rätt tråkigt för mig. 

» Smaktest - Apotekarnes julmust 2014 och ballerina pepparkaka

Jag skrev imorrse om hur sugen jag var på att gå ut och köpa mig årets upplaga av Apotekarnes julmust med smak, och mycket riktigt gjorde jag och min man det för ett tag sedan. 
Jag kunde tyvärr inte hitta någon loka vintersmak, men däremot  en ny julsmak av ballerina! 
Ballerina Pepparkaka. 
Jag kommer faktiskt inte ihåg om den har funnits förut, men jag har inte testat den förut iallafall, så för mig var det en riktig nyhet.
 
Vi startar med julmusten. 
 
Som alltid är årsgången av apotekarnes julmust mycket lyxigare än den övriga. Den smakar lenare och finare, på något sätt. Inte så mycket kolsyra utan bara ren och skär must helt enkelt. 
Årets smak är APELSIN och det är för mig en väldigt julig smak och doft. 
Jag gillade den verkligen! Jag kunde rätt tydligt känna den lite syrliga smaken av apelsin i musten och jag hade lätt kunnat dricka upp hela flaskan på en gång, men det gjorde jag som tur var inte. 
(Men lär göra under kvällen...)
 
 
Ballerina Pepparkaka då. 
 
För det första så var förpackningen bara hur söt som helst. Den är utformad som ett litet hus som man får öppna, och inuti är själva ballerina förpackingen som man är lite mer van vid, fast med en supersöt pepparkaksgubbe på. 
 
 
Smaken var,  mitt tycke, underbar! Ballerina är ju alltid gott, men nu var även kakan lite grövre och tillsammans med krämens smak av pepparkaka blev det bara perfekt. 
Jag tycker ni som har möjlighet och gillar pepparkakssmak bör testa denna. 
 
 

» Mycket testning idag

Vilken händelserik dag det här känns att bli! 
Först så såg jag att http://julilaloland.blogspot.se/ har smakat lokas nya vintersmak med smak av Kryddigt päron, och jag blev helt till mig. 
Jag älskade lokas pepparkakssmak, och även om kryddigt päron inte låter så juligt så är det ju värt att testa. :)
 
Direkt efter det loggade jag in på facebook och möttes av detta:
 
"Tadaaaa! Nu finns 2014:s Årsmust äntligen ute i butik, med en ny hemlig smak. Försten dit!"
 
 
Så ja, det blir absolut en del tesning ikväll hoppas jag. Det kunde ju inte passa bättre till fredagsmyset liksom :)

» Mycket testning idag

Vilken händelserik dag det här känns att bli! 
Först så såg jag att http://julilaloland.blogspot.se/ har smakat lokas nya vintersmak med smak av Kryddigt päron, och jag blev helt till mig. 
Jag älskade lokas pepparkakssmak, och även om kryddigt päron inte låter så juligt så är det ju värt att testa. :)
 
Direkt efter det loggade jag in på facebook och möttes av detta:
 
"Tadaaaa! Nu finns 2014:s Årsmust äntligen ute i butik, med en ny hemlig smak. Försten dit!"
 
 
Så ja, det blir absolut en del tesning ikväll hoppas jag. Det kunde ju inte passa bättre till fredagsmyset liksom :)

» Pepparkaksskelett

Jag följer family fun på Facebook, och dom brukar vara duktiga på att dela bra och roliga pysseltips för hela familjen.
Idag när jag slöbläddrade lite dök den här bilden upp.
Jag tyckte det var jättesött! :D 




» 10 snabba från Siris julblogg

Den här listan är egengjord från http://sirisjul.blogg.se och jag bara var tvungen att svara på den. Gör det ni också!
 
Knäck / Ischoklad
Grönt / Rött
Lussebullar / Pepparkakor
Last christmas / All i want for christmas is you
Barna Hedenhös uppfinner julen / Tjuvarnas jul
Julmusik / Julfilm
Uppklädd på jul / Nerklädd på jul
Varm choklad / Glögg
Russin / Mandel
Köttbullar / Prinskorv

» aladdinasken

Ingen av er har väl lyckats missa nyheten med Aladdinasken i år? Det verkar verkligen vara något som upprör människor, även mina vänner som inte är jultokiga som jag har delat nyheten på facebook redan.
Såhär skriver Aladdinasken på facebook:
 
"Hej alla Aladdinfans,

Snart är julen här och Aladdintiden med den. I år fyller Aladdin 75 år och därför blir julen lite extra spännande. Vi lanserar en jubileumsask i begränsad upplaga och vi har även utvecklat den traditionella Aladdinaskens utseende och innehåll. Den stora förändringen hittar vi inne i asken där vi har bytt ut två smaker, Körsbär i Likör och Trillingnöt, för att lämna plats till två nya, Hallonlakrits och Fläderblom. Några av er känner säkert igen Hallonlakrits, den var nämligen er favoritsmak i Pralinmaskin-spelet. Fläderblomspralinen har tagits fram i samarbete med Josefine Baummann som blev Årets Konditor 2011. 

Det här är en stor förändring som vi är säkra på kommer att göra Aladdinasken ännu mer spännande, men även väcka en del uppmärksamhet. Vi hoppas att många kommer bli glada över att testa de nya smakerna, men vi förstår såklart att några av er kommer att bli besvikna för att vi tagit bort just era favoriter. Under Aladdinaskens 75 åriga historia har 50 smaker kommit och gått, och det är det ständiga utvecklingsarbetet som har gjort Aladdin till Sveriges populäraste chokladask. För det är ju så att tiden läker alla sår, även sådana av saknad choklad. "
 

 
Personligen tycker jag det är rätt så spännande att dom gör om lite! Visst, jag kommer sakna trillingnöten, men likören kommer jag verkligen inte smaka. Och fläderblom tycker jag ändå låter rätt så spännande ändå. Jag ser fram emot att köpa en ask så fort den kommer ut :)
 
Vad tycker ni andra?