» Planera för en stressfri jul

www.firajul.nu finns en underbar lista på hur man kan planera upp sin jul utan att få den så stressig som den annars brukar kunna bli!

jag skriver ner den här, men hänvisar också till deras hemsida, där man kan ladda ner den i fickformat.

LOVE.

I slutet av november/början av december

Hela familjen
Dags för nytt familjeråd. Vad ska ni ha på julbordet? Planera mat och dryck tillsammans.

Grundhandla varor som håller sig länge och kanske är tunga att släpa hem, så som dryck. Glöm inte adventskalender till barnen.

Börja laga julmat. Lite i taget, då och då, frys in och pricka av på listan. Sillen mår inte dåligt av att stå ett par veckor i lagen och rödkålen smakar lika god när den har varit fryst.

Du vet nu hur det ser ut på julpyntsfronten, men om barnen vill göra eget så är det rätt tid för det nu. Låt dem pyssla en dag med det, men se till att det blir gjort innan storstädningen.

Leta fram krukor till julblommorna. Någon kruka som saknas eller är trasig? Då har du tid att handla en ny eller laga.

Grovstäda. Plocka undan alla högar med papper, gå iväg med returglas och pappersinsamling. Gör en eller två lite större saker i hemmet, kanske skura ugnen och bakom badkaret. Inte mer.

Du själv
Gå igenom dina kläder. Vill du handla något nytt? Du hinner beställa på postorder till och med och få det levererat innan jul. Kanske en och annan julklapp kan komma med i beställningen. Har du redan kläder? Se till att de är rena och strukna. Blir de skrynkliga i garderoben är det bara att hänga ut dem en stund så blir de släta i den fuktiga vinterluften.

I mitten av december

Hela familjen
Dags att storhandla. Låt endast en person åka iväg och handla. En vuxen får hoppa över middagen en kväll till förmån för att åka och handla i lugn och ro.

Storstäda. Nu är det allvar. Ut med barnen och sätt skurborste och fönsterskrapor i händerna på övriga vuxna medlemmar av familjen.

Posta alla julkort.

Slå in paket och sätt etiketter på dem direkt. Lacka och rimma bäst du orkar.

Se över vad som behöver film och batterier. Videoband till julens alla favoriter och batterier till kameran.

Fortsätt laga julmat och pricka av på listan. Lyssna gärna på julmusik och smutta glögg under tiden, det gör det hela trivsammare.

Bjud in vänner och bekanta till ett glöggfika. Under julen försvinner ju alla in i sin familjevrå och då kan det vara trevligt att träffas lite innan och skratta bort en stund.

Du själv
Sätt dig ner en stund och beröm dig själv för att du så framgångrikt undviker julhetsen. Läs en inspirerande jultidning och fundera på hur du vill att granen ska vara klädd i år.

En vecka före jul

Hela familjen
Grava laxen, den håller fram till jul.

Ta en lördag eller söndag till att i dagsljus välja ut en gran. Tinga en hos försäljaren om du inte har möjlighet att förvara den utomhus ett par dagar till. Annars kan du ha den på balkongen/utanför dörren ännu ett par dagar.

Köp julblommorna du vill ha. Köp mistel och sätt upp. Provpussas under den en stund.

Gå igenom julporslinet. Finns det servetter så det räcker till både middagen och kaffet?

Gör julgodiset och göm det! Gör lite mer julgodis och göm det bättre än det förra.

Du själv
Gå till frisören, eller vad du nu bokade. Ta ett hett bad och skrubba bort alla sorger och besvär.

Dan före dan

Hela familjen

Om du inte redan har gjort det, köp gran! Annars, ta in granen och klä den.

Ta fram mat ur frysen. Du kan redan nu sätta skinkan i ugnen, om du inte föredrar att göra det imorgon bitti. Duka julbordet med duk, tallrikar, glas och servetter. Diska eller torka sådant som behöver en uppfräschning. Ta en sista koll på julklapparna.

Du själv
Fixa händerna och naglarna, de behöver det efter allt skrubbande och skurande.

Kolla kläderna, häng eventuellt ut dem på vädring. Mys med nära och kära och njut lugnet före stormen.

Gå och lägg dig i tid!
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback