» Römans tehandel

Om man gillar te, bör man kolla hit nu. 
Jag har förut om åren handlat från http://www.romanstehandel.se/ när jag köpt te, och även julte som dom säljer. Nu fick jag däremot se till min sorg att dom ska stänga, och därför säljer dom ut sitt sortiment superbilligt. Man får passa på! I vissa kategorier säljer dom bort sortimentet med 75 procents rabatt! 
 
Bilden är tagen från hemsidan. 

» Tävling hos muminboden

Jag satt och slösurfade runt lite på facebook imorrse och såg att det finns en tävling hos http://www.muminboden.se/ där man kan vinna deras adventskalender med leksaker i. Det klart man vill vinna den! 
 
Det man måste göra står på hemsidan, men det är mycket enkelt så jag kan dra det här också. Man ska gilla deras sida på facebook, och sedan gill det inlägger på facebook där dom har skrivit om tävlingen, samt gärna dela det. I kommentaren till det inlägget ska man också skriva varför man tycker att man ska få vinna :) Så tyvärr är det här ju en tävling endast för oss som har facebook, men man kan ju alltid hålla tummarna för att det kommer fler tävlingar som alla kan vara med på :) 
 
 

» Gör din egen kalender

Hittade den här på Hemköp senast jag var där. Vet inte exakt vad det är, för det finns liksom ingen bra beskrivning eller så, men som jag förstår det bygger man ihop sin egen kalender som ser ut som ett pepparkakshus typ. Kul att kolla in iallafall :) 


» En gammaldags jul

Vi brukar alltid ha olika teman på vår jul, och det involverar allt från maten till dukningen till presenterna. I år har Vi temat "en gammaldags jul" och när jag hittade det här på myrornas blev jag helt salig - det är ett måste att använda på vårt julbord! Och för bara 20 kr!

Har ni för övrigt några andra tips på hur man kan fira en riktigt gammaldags jul?






» Tävling hos svensk jul

Jag är med i en tävling hos http://svenskjul.blogspot.se där man kan vinna en underbar recpeptbok :) 
 
Gå in på bloggen för att se hur du kan delta! Visst ser boken helt fantastisk ut? :)
 

» Sprid snällheten vidare

Var nyss inne på http://tonkansjul.blogg.se och såg ett inlägg som verkligen fångade min uppmärksamhet.
Som ni vet så uppskattar jag alla initiativ till att hjälpa andra, och speciellt i sånna här tiden som jul så tycker jag det är viktigt att komma ihåg våra medmänniskor. 
 
Men iallafall, här är ett initiativ att sprida snällheten vidare. Priset var en underbar ängel till förmån för barncancerfonden - det känns för mig oerhört viktigt då jag och min man har en vän som i ung ålder, 18 år, dött i cancer för lite mer än 1 år sen. Så tummen upp för det! och ja, jag kommer delta! 
 
 
Bilden är ifrån http://tonkansjul.blogg.se

» Pixi kalender


 Idag såg jag den här pixi kalendern på akademibokhandeln, kanske är något för alla lässugna barn? :) jag skulle inte säga nej till en ;)

» Julkorts Swapp

Förra året var jag med i en Julkorts Swapp som http://julen.gladers.net/#home och jag tyckte det var hur roligt som helst. Jag gillar att skicka julkort, men det finns inte så många vänner kvar som också gillar att göra det. Jag tror tyvärr att det kanske är en generation bort att skicka julkort - jag har nog ingen vän i min ålder som någonsin skickat julkort till mig. Eller kort alls för den delen, och det tycker jag är supertrist. För visst finns det inget roligare än att få ett oväntat brev eller kort på posten, och speciellt i juletid med något vackert motiv på?
 
På bloggen har Marie beskrivit hur du anmäler dig och jag hoppas att du gör det, det vore roligt :) :
 
För att anmäla sig skickar man ett email till mig: [email protected]

När anmälan gått ut skickar jag ett mail med min adress och antalet anmälda. Man postar sedan ett kuvert med julkort till alla deltagare till mig, inuti lägger man ett frankerat kuvert till sig själv så delar jag upp julkorten så att alla får från alla och postar tillbaka.

Man skriver förstås på sina julkort vem de är ifrån, glöm inte bloggnamnet ifall du har en blogg (man måste inte blogga för att få vara med). Skicka julkort som du själv skulle bli glad över att få (köpta eller hemmagjorda).

Anmälan senast 23/11 kl 24.00 sedan sammanställer jag antalet deltagare och mailar tillbaka. Julkorten postas till mig senast 4/12 så jag hinner sortera och posta tillbaka dem i god tid före jul.

Tycker du att detta låter kul? Isåfall hoppas jag att du anmäler dig! Man får förstås gärna lämna kommentarer till inlägget men anmälan vill jag ha på emailen. Berätta i din blogg att du har anmält dig och länka hit så får fler möjlighet att vara med, det är ju roligast för alla med många deltagare. Direktlänk till inlägget är: http://julen.gladers.net/#post585 och du väljer själv ifall du vill berätta nu eller vänta några veckor. Det är ju ganska lång anmälningstid men jag tänker att det kan vara bra att veta i god tid att swappen blir av även i år ifall det finns intresse.

 


» 2 månader till julafton och en ny glögg

Det märks att det börjar närma sig jul nu, och det är ju faktiskt bara exakt 2 månader kvar till julafton IDAG. Satt och tog en fika med en nära vän till mig och vi började prata om julklappar och julbord som vi ska ha ihop, och visst längtar man då :) jag myser med mörkret på morgnarna och mitt julte med små snöflingor i. Trots att det är lite svårt med mörkret, det måste jag medge, får man Göra det bästa utav det :) 


Hittade också en ny glögg på butiken vävknuten här i Eskilstuna. Den heter jägar glögg men jag har ingen aning om alls vad det smakar. Vore kul att testa, får kanske köpa en sådan innan Jul :)


Jag såg också att dom börjar sälja gifflar med pepparkakssmak, och gissa om jag kommer köpa dom imorgon! Har någon av er smakat dom? :)




» Julfudge

Jag hittade den här underbara julfudgen via en arbetskamrat som fått den i present av sin sambo. Jag köpte den i kahls kaffe och te handel här i Eskilstuna för 49 kr och det var verkligen värt det! Om ni ser den någonstans - köp den! :) 

 

» Efterlyses - bra julbok för barn

 
Jag har sedan i måndags börjat arbeta som lågstadielärare,nämnligen klasslärare för en årskurs 2:a. Det är hur spännande som helst, och verkligen inspirerande! Det är också ett skäl till att mitt bloggande den här veckan har legat nere lite, men det kommer igen när allt lugnat sig :) 
 
Jag efterlyser nu tips på bra julböcker för barn i åldern 7-9 år. Dels böckar att låna så dom kan läsa själva, men också sådant jag kan läsa för dom, typ högläsning dag för dag december ut liksom. Tar tacksamt emot tips! :)
 
 
Stor kram / J 

» Lite mer om boken...

Nu har jag suttit och njutit av lördagsmorgonen tillsammans med min nya bok av Moberg. Jag blev då verkligen inte besviken! 
Bilderna är fantastiska, man får se hur han lagar maten och hur han serverar den. Personligen önskar jag att det var jul redan nu så man kunde duka upp som han gjort i boken :) 




Vissa recept var helt nya för mig, som jag verkligen vill pröva på. Han hade supermycket recept med i boken om både julmat och nyårsmat. Han hade också en hel del recept på klassiker som man redan hade, så där får man njuta av bilderna mer :)


Ett recept som jag verkligen ska använda vet receptet på julkorv! Vi hade redan innan bestämt oss för att laga det i jul, och nu vet vi hur :) 


Han hade också lagt in ett snyggt rött snöre i boken så att man lätt kan komma ihåg var man är någonstans :)




Vi brukar inte ha så mycket sallad till julmaten men här fanns ett recept man kanske kunde prova :)


En helt fantastiskt rolig sak som var med i boken var att det fanns recept av mannerström. Dom är ju vänner och kollegor så det kanske inte var helt oväntat men jag hade inte tänkt på det iallafall :)

Helt klart något att köpa!

» Moberg firar jul



Gissa vilken bok som hamnade hemma hos mig igår! Jag är så glad, det var verkligen en helt fantastiskt bok. Jag tycker lite så och så om Moberg som person kanske, ibland är jag lite rädd för honom till och med på grund av alla gamla läskiga filmer han varit med i heh, men visst har han lyckats göra en bok med riktigt härlig julkänsla i :) jag kan varmt rekommendera den för alla er julbloggare därute :) 

» En liten titt på Åhléns :)









» Enbärsmust


 
Har någon av er smakar enbärsmust? Jag drack det alltid vid jul som liten men sedan så har jag inte lyckats få tag på det varje år och minnet har liksom bleknat bort. Men nu i helgen på julmarknaden hittade jag det igen och snacka och lycka! Det är ju så fruktansvärt gott! Visst smakar det lite som vanlig must men ändå helt annorlunda, djupare liksom. Kan bara rekommendera alla som ser en sådan flaska att köpa den :) vi köpte flera stycken men alla utom en gick faktiskt åt - och den har jag sparat till ett speciellt tillfälle för mig och min man. Måste ju låta honom smaka det goda också eftersom han inte följde med i helgen :)

» Lite bilder från julmarknaden

Det är svårt att fånga känslan från en underbar julmarknad i ett inlägg såhär på bloggen, men jag ska försöka med lite bilder iallafall :) det var massvis med folk på marknaden och stånd med hantverkare överallt, så trångt var det verkligen! Jag köpte en del saker, en senapskniv, en smörkniv, en flaska enbärsmust, ett jultee och ett jättefint datumljus om jag knappt kommer våga tända. Jag fick fina tomtar också som ska få ett eget inlägg sen :)












En av de mysigaste sakerna var också att få köpa viltkebab. Jag är ju från landet och har senaste tiden bott i Eskilstuna, så självklart saknar man landet lite extra när man smakar sånt här :) 




» Så mysigt!

Sitter just nu i bilen på väg hem från julmarknaden i österbybruk, och jag lovar, det kommer ett längre inlägg lite senare, men jag måste bara dela känslan med er.
Så mysigt!
Tänk att få gå flera timmar bland tomtar, glögg, pepparkakor och stickade vantar och mössor. Det känns som jul för mig redan då.
Jag tycker väl att det är trist att det kostar 70 kr att gå in, men det är trots allt värt det för känslans skull. Och jag fick smaka min första luccebulle för den här vintern, bara det betyder mycket :) 




» Önskelistan officiellt på påbörjad!

Just nu sitter jag på tåget mot Uppsala för att åka på julmarknad i österbybruk som håller på idag och imorgon. Snacka in spännande och roligt! Det är extra roligt att åka på något sådant när man vet att det är bra :) 

Under tiden sitter jag och skriver lite på min önskelista som jag officiellt på började på igår. Det är intressant hur önskelistor ändrar sig, för bara något år sedan skulle jag aldrig önskar mig stekpannor och medecinlådor. Men, jag ska lägga till lite barnsliga saker också så listan blir julig och inte bara nyttig ;) det finns ju en massa brädspel och dvdboxar jag också vill ha så :) 

Vad önskar ni er mest av allt i jul? 




» Tävling hos Julbloggen

Jag älskar tävlingarna som finns varje jul här hos alla julbloggare! just nu pågår en tävling hos http://julblogg.wordpress.com där man kan vinna detta underbara halloween paket: 
 
Tavling-2
 
Jag tyckte det var jättemysigt och jag skulle verkligen behöva lite mer inspiration till att göra mitt hus höstigt och inte bara juligt än :P 
Allt man behöver göra för att delta står på bloggen - gå dit och tävla vet jag! 

» Jultoppen

Hallå där! 
Idag känns det som en riktigt fullspäckad dag. Jag och min man lyckades för en gångs skull kliva upp tillsammans och äta frukost, allt för ofta brukar jag gå upp så tidigt att han inte orkar med tyvärr. Jag har varit på mitt nya jobb och besökt skolan där jag på måndag ska börja arbeta som klassföreståndare för en årskurs 2:a, och gissa om jag var nervös när jag gick dit! Några timmar senare var jag på bussen påvägtill mitt gamla jobb för att jobba några timmar innan det vankas kvällsmöte och sedan fika med två av mina bästa vänner.
 
Mitt huvud är redan fullspäckat känns det som och jag har hela dagen kvar typ :P 
 
Jag tänkte iallafall passa på att tips er om hemsidan http://julklappstips.me/jultoppen . Det verkar rätt så nytt men man kan alltså registrera sig som julblogg där, och jag tycker att varje ställe där man kan hitta nya bloggar eller inspirationskällor är bra :) Så ta er en titt dit och anmäl er också vet ja! 
 
Stor kram
 
Johanna 

» Nya jultidningar

När jag var på stan idag såg jag precis som det flitigt skrivits, att det kommit ut flera nya jultidningar att köpa nu. Det är så härligt när det blir sån tid tycker jag, då vet man att man inte är ensam om att längta efter julen :) 

Dels så såg jag den här underbara receptboken. Den kostar 69 kr men jag lät den vara för idag, det får bli något att längta efter. Men jag tycker den ser bra ut :). 

Det som jag däremot köpte var allers jultidning. Den kostade bara 34 kr och verkade prisvärd, och med tanke på hur den varit andra år kände jag mig säker med att köpa den :) det kommer upp lite bilder på den senare när jag hunnit bläddra lite i den och sett vad jag gillar ;) 

Vilken typ av jultidningar brukar ni köpa? 

» Te adventskalendern 2013


För ett tag sedan blev jag tipsad om den här hemsidan, http://www.teadventskalendern.se , där man kan köpa en adventskalender innehållandes Te. Det tycker jag är en riktigt rolig grejj, dels för att te i jultid på något sätt är så rätt, och sen är det ett rätt så nyttigt och "nytt" sätt för mig att ha en adventskalender liksom.
Den kostar 245 kr och det tycker jag den är värd, jag kommer nog testa den iallafall :)
 
På deras hemsida står det:
 
Te-adventskalendern innehåller 24 st kvalitetsteer av lösvikt. Varje sort är portinsförpackad så att det räcker till en kopp starkt te eller två lite svagare.
6 sorter av 24 är ekologiska.
Sorterna varieras mellan röda-, gröna-, svarta-, gula- och örtteer.
 

» Fyll hela Sverige med jullbloggare

På http://annasglittrigajulblogg.blogspot.se fick vi julbloggare uppmaningen att svara på vissa frågor så hon kunde göra en karta och fylla i var i Sveriga alla vi julbloggare befann oss. Så jag passar på att svara på dom här, det var en riktigt rolig grejj tycker jag, hoppas vi fyller Sverige ;) 

 

1. Vart bor ni (det räcker med landskap alt. närmaste största stad, om ni inte vill skriva ut staden/orten/samhället)?

Jag bor i Eskilstuna :) 

2. Hur bor ni (villa, stuga, lägenhet...)?

Jag delar lägenhet med min man och vår kattunge Simba. 

3. Hur gamla (unga!) är ni?

Jag fyllde 22 år i år  :)

4. Hur länge har ni julbloggat?

Jag har julbloggat i 4 år tror jag, de senaste åren med avancerat och med fler inlägg än de tidigare åren. Det blir bara roligare och roligare tycker jag! Speciellt när man inser hur underbart det är att få samtala med andra som också älskar julen på samma sätt som en själv. 

5. Hur gillar ni att packa in era julklappar (färgglada paket, naturmaterial, cellofan..)?

Jag gillar att slå in dom så naturligt som möjligt, så det ser lite gammeldags och unikt ut liksom. Jag slår gärna in dom i tidningspapper, eller enfärgade papper, och sen lackar jag och rimmar på dom.

6. Hur pyntar ni utsidan av ert boende?

I år tänker jag ha en gran på balkongen och massa julslingor. Men det är typ det enda jag kan göra eftersom jag bor i en lägenhet. :(

7. Har ni julgran (riktig eller plast)? Och hur pyntar ni den?

Riktigt! Jag pyntar den enormt mycket, ju mer desto bättre känner jag!

8. När börjar ni julpynta?

Vill ni verkligen veta? Hm. tidig, gärna så tidigt det går. men definitivt i November iallafall, och inte i slutet av November då.

9. Brukar ni åka till Jul på Liseberg (alt. någon annan stor julmarknad)?

Jag har aldrig åkt på någon större julmarknad än Skansen julmarknad, men det vill jag åka på även i år. Jag skulle vilja åka till Liseberg också men det kräver lite mer tid och ekonomi liksom. 

10. Vem är er favorit-julvärd i SVT?

Ernst :)

11. Vilken doft förknippar ni mest med julen?

hm, svårt! Kanel tror jag, faktiskt. :) 


» julmarknader på G!

Nu på lördag är det dags för mig att besöka den första julmarknaden för i år - Österbybruks julmarknad. 
Den är min personliga favorit av alla julmarknader, även om både skansen och gamla stans julmarknader är charmiga på ett helt annat sätt. Den här julmarknaden vinner på att den är så stor och att man får chans att provsmaka så mycket juligt och gott. Eftersom jag kommer ungefär därifrån så känns det ju också såklart lite extra härligt att få besöka platsen igen, som nu i helgen, men min mamma och mina systrar. 
 
Om man går in på http://www.svenska-slottsmassor.se/startsidan/ kan man läsa mer om Slottsmässor, som ligger bakom hela marknaden, och även gå in på just det som handlar om Österbybruk. Såhär har dom skrivit om marknaden i Österbybruk:
 

"Julmässan på Österbybruks Herrgård är oerhört populär, bland både besökare och utställare.
Hit kommer över 80 av Sveriges bästa hantverkare. Många av dem återkommer år efter år på grund av den genuina stämning som råder under den gammaldags slöjd- och hantverksmässan.

Österbybruk var under 1600-talet världens största järnbruk och är i dag en smakfullt bevarad bruksmiljö.
Här hittar du trä- och textilslöjdare, smeder, keramiker, dockmakare och många andra former och uttryck ur svenskt hantverk. Utställarna säljer sina hantverk i en utsökt omgivning i ånghammarsmedjan och den ståtliga bruksherrgården.

På mässan på Österbybruks Herrgård hittar man en välfylld matbod. Här trängs hemlagade delikatesser i alla upptänkliga former. Här finns korvar, skinkor, marsipan, lax, konfektyr med mera.

I de flesta fall är provsmakning inte bara tillåten, den är ett måste!

Ett besök på julmässan i Österbybruk är ett steg rakt in i det riktiga, gammeldags julfirandet och en upplevelse för alla sinnen."


Så, kort sagt, är ni i närheten av Öterbybruk i helgen se till att ta er en titt på marknaden. Den är öppen Fredag 11-18, lördag 10-18 och söndag 10-17. Det kostar 70 kr att gå in på slottet och se utställningarna där. 


» Rim på paketen eller inte?

Brukar ni rimma på era paket på julen? Jag är personligen lite kluven, jag älskar rim men ibland kan det vara svårt att hinna med eller klara av att få till det. Kanske betyder det att man borde ta mer tid till julmys och att sitta stilla och ta det lugnt i för julen :) jag tycker också om känslan på julafton när alla sitter och läser sina rim och gissar, skrattar och funderar.

Hur som helst så brukar jag försöka att göra det, utan hjälp från så många internet tjänster som möjligt, då det blir mer personligt då. 
Vill man ha hjälp med rim finns det ju massa ställen dock, jag hittade en app för 9 kr som ska vara bra tydligen. 


Men hur brukar ni göra? Har ni något bra tips för en som vill Rimma men Tycker det är svårt? Hur kommer ni på alla de bra rimmen? :) 



» Hoppets stjärna - Julpaket

Jag tycker att Julen är en tid då man ska njuta, ha så roligt man kan, umgås med vänner och familj, beaka det fina i livet och komma ihåg storheten i livet. Ett sätt som jag brukar försöka göra det, är att också se till dom som inte har det lika bra som oss på julen. Dom som kanske inte har en familj att fira jul med, som kanske inte har julmat eller ens värme i sitt hem under jul. 
 
Självklart är det inte bara jag som i jultid tänker så, och flera organisationer skickar ut reklamblad och vädjar om hjälp och stöttning, och ibland kan det vara svårt att hitta rätt ställe att ge sina pengar eller sin energi till. Jag rekommenerar att man testar, det har jag gjort, och förra året testade jag att volontärarbete en natt på ett härberge i December, för att se hur det är. 
 
Men jag har också testat det här, och fastnat, och det är därför jag verkligen vill rekomendera det för er också. 
Det är via hemsidan http://www.starofhope.se/stod-oss/ge-en-gava/julpaket.html som man kan köpa ett julpaket till en behövande familj, och det tycker jag verkligen är en av alla de saker julen står för när det kommer till mig: familjen.
 
På hemsidan skriver dom såhär:

"JULPAKET - ÅRETS MEST EFTERLÄNGTADE JULKLAPP!

Varje år sitter tusentals familjer och längtar efter ett julpaket som når dem fullpackat med mat, kärlek och omsorg. I decennier har paketen gett trygghet och uppmuntran till utarbetade föräldrar och sann julglädje till barnen.

2013 års julpaket kommer i första hand att gå till Lettland, och du som givare kan bidra på flera olika sätt.
Om du vill ge så mycket hjälp som möjligt per krona är det bästa alternativet att låta Star of Hope packa ihop ett paket åt dig. Då räcker 250 kronor till ett paket som packas på plats i mottagarlandet, där varorna generellt är billigare än i Sverige och där den lokala marknaden gynnas. Samtidigt försvinner kostnaden för frakten från Sverige och den miljöpåverkan som detta medför.
 
För dig som vill packa ihop ditt eget julpaket sker insamlingen av dessa i Fjällräven Center i Örnsköldsvik, den 19 och 20 november mellan 11.00 och 18.00. Du kan också skicka ditt paket med bussgods till rabatterat pris.
Genom att klicka på flikarna ovanför bilden hittar du mer information om hur du går till väga för att sprida julglädje där den behövs som bäst."
 
julpaket_2012_2
 
för 250 kr kan du alltså hjälpa en familj få en underbar jul. Eller varför inte fixa ihop ett eget paket?
Jag har ett personlig mål med hur många paket jag faktiskt vill få ihop i år. Det borde du också ha! :) 

» Frosten är här!

Jag är knappast den första här som har börjat lägga upp kort på frosten eller skriva om hur underbart likt snö det är, men ändå måste jag göra det. 
För det är likt snö! Och snart, någon dag, kommer jag gå påväg till jobbet och trampa över riktig snö istället. 
Ikväll hade vi kvällsmöte på jobbet och jag kom på mig själv med att bli förvånad över hur mörkt det va är vid halv 7 när vi skulle börja till att avsluta.
Men då slog det mig igen - snart är det så mörkt och mysigt mycket tidigare. Fast skillnaden är massa ljus ute och att marken är vit.
Hur kan man inte längta efter det.




» Kudde och lampskärm från Åhléns

När jag var på Åhléns senast hittade jag en kudde och en lampskärm som jag blev helt förälskad i. Den tillhör nog inte deras julsortiment men för mig ger den julkänslor. Lite jul på landet om man säger så. Jag glömde kolla priset dessvärre, men jag lär nog gå dit och kolla på den igen så ;)



» Planeringsbok

Jag gillar att skriva, göra listor, planera och längta efter saker som ligger framför. Just nu inser ni väl alla att det är julen för mig. :) så, jag har klippt och klistrat ihop en liten planeringsbok som jag kan använda mig av :) 




» det efterlängtade receptet!

SÅ! äntligen har jag en stund över frisk nog för att kunna skriva ut receptet åt er. Jag brukar blogga från min telefon oftast och då orkar jag även om jag är sjuk och ligger i soffan eller så, men min app har krånglat så därför tog det lite extra tid den här gånge. :) Jag använda dock vanlig lingonsylt, och det går lika bra.
 
ingredienser:
50 g smör
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 tsk mald ingefära
1/2 tsk mald kryddnejlika
1 dl torkade tranbär eller frysta lingon
1 ägg
1 1/2 dl mjölk
 
gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader
Smält smöret och låt det svalna
Blanda kryddor, mjöl och bakpulver i en bunke
Vispa ihop ägg, smör och mjölk. Rör ner smörblandningen och lingon/tranbär i mjölet och rör ihop degen. Klicka i stora muffinsformar. 
Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.
 
Frosting:
200 gram philadelfiaost
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
25 gram smör eller margarin
1 tsk kanel (valrfritt)
1 tsk kakoa (valfritt)
 
Detta ska blandas med en elvisp , sedan spritsar man över det över muffinsen :)
 
Hoppas ni testar! Kram