» Provbakar pepparkaksmuffins

Dagens skörd av min provbakning. Håll utkik Senare för receptet!





» Enkel dekoration

Jag var på fest hemma hos min syster idag då hennes man fyllde 45 år, och då hade hon gjort massor av vackra dekorationer som jag såklart blev superinspirerad av. En var denna, mycket enkelt att göra med bara lite rönnbär/lingon och ljus. Men vacker blir det, och juligt :) 





» Barna Hedenhös

Igår hittade jag en underbar bok som jag bara inte kunde låta bli att ta med mig hem. Den är lite trasig och man ser att den hängt med kanske för länge, men ni kommer förstå varför jag inte kunde låta den stå kvar där utan mig.
Jag gillar egentligen inte barna hedenhös, men eftersom julkalendern kommer handla om dom blir man ju lite mer uppmärksam på dom. Och då hittade jag det här:


Vad kan bli mer perfekt än en bok om deras julresa i Sverige, när julkalendern handlar om TYP det? :D


Jag vet inte vad jag ska göra med boken riktigt, den är ju så sönder och så, men man kan ju ta någon sida och kanske rama in om man vill eller så. Men vi får se :)




» Lite mer jultidningar

Precis som jag skrev i ett tidigare inlägg så brukar jag oftast köpa tidningar från USA eller England kring julen, då jag tycker att våra svenska tidningar ibland är lite lama. I Sverige är vi lite lagom julpyntiga, men jag är mer av en person som vill överpynta mitt hem på julen. Lite som "ett päron till farsa firar jul", om ni vet vad jag menar.
Dom här tidningarna hittade jag på pressbyrån igår. Alla kostade tyvärr över 100 kr men någon kan man ju unna sig om man vill :) personligen är jag sugen på tidningen om bakning :)










» Äntligen julmust!



Äntligen! Nu ska jag mysa ner mig med massa julmust och provsmaka Loka pepparkaka. Man kunde ha det sämre :)

» En nördig jul

Jag har många drömmar om julen, men en dröm som jag har med just den här julen är att jag ska hitta en såndär perfekt jultröja att ha på julafton. Jag brukar alltid klä upp mig fint i klänning eller liknande, men i år vill jag verkligen få njuta av julen till fullo och då får man faktiskt vara sådär lagom mysig och nördig.
Jag vill ha en riktigt ful, nördig tjocktröja att ha på mig på julafton som liksom får alla att känna : Nu är det jul. på riktigt. 
Ni vet, sånna man ser i filmer att dom har på sig. 
Problemet är att jag inte har en aning om hur jag ska få tag på en, eller ja, en liten aning har jag, och det är det jag ska tipsa er om nu. 
 
Jag hittade en hemsida igår kväll när jag inte riktigt kunde sova, eftersom jag sovit bort 3 timmar av dagen tidigare i feber. Sidan heter http://www.myuglychristmassweater.com/ och där fanns allt du kunde tänka dig, om du vill ha en fulsnygg tjocktröja till jul. 
Det som är lite dumt är att det skickas från USA, så det tar ett tag innan du får hem dina varor, men på hemsidan står det att du ska få dom efter ca 10 dagar och det är inte så långt ändå. Eftersom jag aldrig handlat där vet jag inte hur det stämmer, men man får ju hoppas att det gör det iallafall :) 
 
Här nedan följer NÅGRA av det tröjor dom har på hemsidan. Någon du skulle kunna ha på julafton? ;)
 
Carolling Cats 80s Vintage Tacky Christmas SweatshirtMinnie and Micky Mouse Tacky Christmas Sweatshirt
 
 Funny Skating Bear Light Up Ugly Xmas SweaterTacky Christmas Sweatshirt Dancing Santa Reindeer
Tacky Christmas Sweatshirt Three Cats in a Stocking80s 2sided Leaping Reindeer Ugliest Christmas Sweater
Awesome 80s Colorful Christmas Sweater Pullover
80s Nordic Yoke Ugly Christmas Jumper

» Känner du någon som vill vara med i årets julkalender?

Passa då på att söka nu! Just nu söker dom killar och tjejer i åldern 9-12 år. 
 
Årets julkalender ska ju handla om familjen Hedenhös och hur dom uppfinner julen, och jag personligen är lite tveksam. Jag gillar ju det traditionella med julen, och jag vill inte gärna se när man försöker experimentera och hitta på nya julsaker eller förklaringar till julen. Men jag kanske blir förvånad, och det är superbra. Jag hoppas det :) Klippet som finns att se på hemsidan verkar ändå rätt bra, så jag hoppas det håller sig så :) 
 
 
 
På hemsidan ( http://www.svt.se/barnkanalen/julkalendrar-i-svt/ ) står följande anvisning:
 
"Kom till vår öppna drop-in uttagning:
Söndag 22/9 ELLER Söndag 29/9 kl.11.00-16.00
kl.11.30-16.00
Södergården, Götgatan 37, Stockholm
 

Ingen föranmälan eller förberedelser. Det är bara att komma dit någon gång mellan 11.30-16.00

Om du inte kan komma så maila en ansökan med foton. Skriv då namn, ålder, längd, hårfärg, ögonfärg intressen, adress, telefonnummer, mobilnummer, mailadress och var du bor. Om du har möjlighet så bifoga gärna även en videopresentation där du berättar kort om dig själv. Bra om du även bifogar kontaktuppgifter och foton även när du skickar videon.

Om filmfilen blir för stor för att maila så går det att skicka den med tex. gratisprogrammet Sprend. Skriv gärna ditt namn, ålder i ämnesraden i mailet.

Vi återkommer inom tre veckor efter vi har fått din ansökan om vi vill träffa dig för en provfilmning. Tyvärr så har vi inte möjlighet att höra av oss om du inte passar den här gången. Rollsättare Maggie Widstrand sparar alla ansökningar till kommande filmer.

Mail: [email protected]"

 


» längtan till julen - kom nu!

just nu har jag feber, vilket jag haft av och till i flera dagar, vilket brukar resultera i att jag precis som nu sitter ihopkurad vid min mans skrivbord, med en filt och en stor kopp chailatte som jag doserat alldeles för starkt för att få ännu mer känsla för julen.
För sånna här dagar specifikt, och alla dagar just nu, är det julen jag längtar mest till. 
 
Jag har hört rykten om snöfall från flera ställen i vårt land och jag har vänner som kommenterat det med "vilken lyx att vi bor så varmt som vi gör iallafall!"
usch! 
Så känner inte jag.
Visserligen älskar jag sommarens värme, att kunna gå i kjol utan strumbuxor och känna gräset under mina bara fötter. och nej, jag är ingen människa som älskar kylan eller att vara ute på vintern egenltigen. Men just nu skulle jag göra allt för lite snö. Jag skulle älska att ljust nu kunna gå ut och höra knarret av snö under mina fötter, höra barn som kastar snöboll och se hur adventsljusstakarna lyser upp kvällsmörkret. Jag skulle göra allt för att slippa hösten med dess mörker och deppighet. För för mig är hösten just så, mörk och deppig. Vackra löv finns det, men jag ser hellre vackra snöänglar och snölyktor. 
 
Flera julbloggare har skrivit om sitt drömhus när det gäller jul, och jag har nog en generell drömbild mer än en drömhus. Jag har de senaste 10 åren spenderat jul hos min mamma och pappa i en liten stad som heter Öregrund, och som ligger mitt i skogen ungefär. Dom äger ett stort kapell med massor av plats, och i deras kyrksal brukar vi ha en gigantisk gran med paket under, och så äter vi middagen breedvid vid ett långt julbord. Varje år har vi olika teman som vi planerar dukningen och maten efter, och vi har hitills haft bland annat "rött", "lila", "glas" och "vitt". Det blir rätt effektfullt i den stora salen kan jag säga :) 
 
Mitt drömhus är något liknande. Jag älskar att fira jul med dom, för julen blir så lång och varm. Massor av människor samlas på samma ställe för att fira jul ihop, kanske har man inte setts på länge och man har massor att prata om och skämta om. Man hjälps åt med de sista detaljerna, slår in de sista paketen ihop, dricker glögg, leker och spelar sällskapsspel. Att huset ligger så lantligt till ger det hela en varma känsla, det finns ingen trafik som kan störa oss, inga lampor som gör att vi inte ser stjärnorna på natten och inga fester eller liknande i närheten. Det är helt tyst och stilla, och vi får fira jul i frid :)
 
 
Jag kunde inte hitta något bra kort på själva lokalen, eftersom jag bor så långt bort från mina föräldrar nu och alla kort finns hos dom, men det här kortet tog någon (hehe jag vet faktiskt inte vem, så får ge cred till alla i min familj helt enkelt) förra året när jag och min man firade jul hos dom. Jag hade köpt renhorn som jag envisades med att ha på mig hela kvällen, och vid den tiden när det där kortet togs var jag som man ser rätt så supertrött. Det brukar bli rätt sent när vi firar jul på det sättet.
 
Ja, nu ska jag längta vidare. Hoppas ni alla har det bra och mår lite bättre än jag! Snart är det jul igen! (hoppas jag) 

» barndomens adventskalender

Jag älskar ju adventskalendrar, i alla dess former,  och försöker köpa så många jag har råd med (hehe) just för glädjen att få öppa flera luckor varje dag. Det är en viss förväntan och spänning i det som jag älskar, det ligger säkert kvar sedan jag var liten :)
 
Det finns ju massor av nya varianter, men den sort som jag nästan älskar mest är dom här gamla glittriga kalendrarna med riktiga motiv från julens berättelser, krubban eller liknande. Jag har inte vetat vart jag kunnat hitta dom, men nu hittade jag dom på http://bok.nyamusik.se för 22 kr styck.
 
 

» granljusstakar

Såg dom här ljusstakarna när jag var inne på http://www.countrystyle.se och kollade runt, och kunde bara inte släppa dom riktigt. visst var dom fina? 
 
Finns även i en större, högre modell.
 
Frågan är väl om man kanske kan vara händig och göra något likande med riktiga kottar om man inte vill lägga ut dom pengarna som dom här kostade, alltså 298 kr, men jag vet inte. jag kanske bränner upp hela lägenheten då :P 
 
För övrigt finns det massor med fina saker på deras julavdelning, så kolla in den om ni är sugna på att fylla på lite inför jul, eller kanske bara fönstershoppa lite. jag slänger in lite bilder så ni ser ungefär vad det handlar om :) Jag älskar ju den här lantliga stilen eftersom jag är uppvuxen så, önskar bara att jag hade ett riktigt hus på landet att dekorera på det här sättet. alla dom här sakerna gör sig inte rättvisa i en lägenhet i stan liksom, om ni förstår vad jag menar :)
lykta jul Christmas
adventsljusstake siffror 1-4band rött julband
poster Merry Christmas
Country Candles doftljus pepparkaka

» Julmagasin

Jag har sett att flera julbloggar, tillexempel http://svenskjul.blogspot.se och  http://julilaloland.blogspot.se/ skrivit om julmagasin som kommer ut snart, och tänkte att även jag skulle dela det som vi vet hitills. Jag har inte alls bra koll, jag brukar alltid ha lite dålig koll på de svenska magasinen då jag faktiskt mest köper irån USA, då deras är lite mer flådiga ;) Men dom får jag skriva ett eget inlägg om senare. Det här är dom svenska som kommer snart. 
 
101 Idéer 8 okt
Amelia Jul 4 nov (tror det är detta datum ej säker)
Isabellas julnummer  15 okt
Allers julmagasin 8 okt
Lantliv mat & vin 7 november 
Allt i hemmet 22 oktober 
Hem & antik 19 november 
Matmagasinet 24 oktober
Inzpera magazine 29 oktober 

» Godmorgon!

Vissa helger är bara så fulla med saker att göra att man knappt hinner andas, den här helgen var en sån helg, och det är också därför jag inte kunnat blogga någonting. All ledig stund har jag typ använt till att ligga och sova på soffan, hehe :) 
 
Delar ett inlägg såhär på morgonen som iallafall får mina julkänslor att rusa. Hoppas ni får en bra dag! 
 
 

» Tips om lakritsglögg

det är ju inget nytt med just lakritsglögg, men på http://annasjul.blogspot.se hittade jag ett tips om en ny lakritsglögg ifrån lakritsfabriken i Ramlösa.
För att läsa mer om deras verksamhet och glöggen kan ni gå in på http://www.lakritsfabriken.se :) Jag vill nog testa den iallafall om jag får en chans, speciellt eftersom jag älskar lakrits!
 
 

» jul i muminlandet

 
Jag älskar mumin, i alla dess former, och nu har dom börjat få in en del saker inför jul. På http://www.muminboden.se kan du hitta allt du vill kring mumin, men ta en extra titt nu på deras julsortiment :)
 
Här är LITE av allt det som dom har att erbjuda!
 
 
 
 
 
 

 
 
 

» Ovanlig julfakta

 
 Flera julbloggar har lagt upp ett inlägg med lite ovanlig julfakta om dom själva, och jag ska göra likadant här. Såg det senast på http://sandransjul.blogg.se , om ni vill kolla in hennes fakta, eller så kan ni gå till http://julen.gladers.net och kolla vad som står där. och skriv något själv sedan vet jag!
 
 
Jag har sedan jag var liten alltid älskat julen, och jag tror det beror på all magi kring julen, hela julstämningen och förväntan som ligger i luften. Jag kan ärligt säga att jag även på sommaren kan tänka på julen med längtan i sinnet, och sakna den, trots att jag ligger på stranden och solar. Det är nog lite konstigt, men det är något unikt med december månad som ingen annan månad har tycker jag. 
 
När jag var liten fick jag varje år en julkalender med en liten leksak eller present varje dag i december månad. Min favorit var när mamma hade samlat ihop 24 tändssticksaskar och i varje ask lagt en ledtråd på vart hon hade gömt mitt paket. Dom åran vaknade jag med glädje varje dag och längtade efter en ny utmaning. Det är nog därför som jag fortfarande försöker samla på mig så många julkalendrar jag kan varje år, och själv ge min man en hemmagjord kalender varje år med presenter i. 
 
Jag dricker inte gärna glögg som man ska, i små koppar med russin och mandlar i. Jag häller gärna upp en hel flaska, värmer den, häller den i en stor kopp och dricker som te eller kaffe. vem kan bara smutta i sig den goda smaken? 
 
Jag älskar att baka pepparkakor men jag tycker inte så mycket om att äta dom sen, det är mest degen som är god. 
 
När jag var liten fick vi alltid gissa 3 gånger på alla paket vi fick, vad det var i dom. Det jobbiga var att man fick inte gissa rätt, och det tog galet mycket tid. Så det kommer jag aldrig införa i mitt eget hem :P :) 
 
Jag har de senare åren spelat på en midnattsmässa på julafton. Jag tycker det är viktigt att påminna sig om varför vi firar ju, speciellt eftersom jag är troende själv, och det är en fin påminnelse om vad som egentligen är viktigt mitt i allt det materiella som ofta kommer fram i jultiden. 

» Krans till dörren



Min man och jag har bestämt att vi ska pärla ihop den här till jul i år. Jag bara kan inte låta bli den! Perfekt att ha på dörren, och lite hjärnjympa på köpet :)

» Loppisfynd


Jag var på loppis för inte så länge sedan och gjorde faktiskt en hel del fynd. Jag brukar alltid handla massor på loppisar, och ibland när man kommer hem så funderar man på om det man köpte verkligen var bra fynd, men den här gången har jag inte tvekat alls. Det som jag blev allra mest nöjd med var ett skinkfat till jul. Det är rätt stort, och även om det är utformat som en pepparkaksgris kan man ju självklart ha annat på det också, köttbullar eller prinskorv eller något. 50 kr fick jag ge, och det är jag verkligen nöjd med! :)

» Pärlor!

Dom senaste kvällarna har jag sysselsatt mig med att pärla pyssel, eller faktiskt så har både jag och min man gjort det, fast han har gjort coola superhjälte grejer och jag har gjort tomtar och snögubbar, hehe. Men kul är det :) och nu gäller det bara att fundera på vad jag ska göra med det. Underlägg till dricka? En mobil att hänga upp? Något för granen kanske?  Jag har ju lagt upp ett inlägg och detta tidigare men kunde inte låta bli igen. Ni borde verkligen tests att göra något sånt här om ni har ledig tid på kvällarna :)



» Lite glöggnyheter

 Det är roligt när det börjar komma ut lite tillkännagivanden om vintern, och nu har det kommit lite ny information om glöggen i år. Titta och njut :)
 
Dels så har vi en nyhet ifrån Saturnus i år, och det är att dom nu kommer ut med en glögg som har päronsmak. Jag tycker personligen att det låter rätt så uppfriskande och jag skulle gärna smaka den!
 
 
Den andra nyheten är att det kommer ut en glöggsmak med delicatoboll! jag menar, hur coolt är inte det? Jag undrar lite hur den kommer att smaka bara, men det kan säkert vara gott. tror jag, hehe. :)
 
 

» Snön har fallit!

Ja, inte så mycket snö har det kommit, men visst gick det att urskilja det lilla vita på marken! Lånar den här bilden av min kära pappa, för att visa er hur det såg ut hos dom hemma i öregrund igår.